Lahden piiritys: Erkki Vesaaja lähti juuri oikeaan aikaan kävelylle – katso videohaastattelut vuosilta 1994 ja 2019

Tuomas Haakana

Metsäpellontie 53:ssa asunut Erkki Vesaaja lähti tyttärensä kanssa kauppaan ja päiväkävelylle 15. maaliskuuta 1994 ennen puoltapäivää.

Kun kaksikko oli tehnyt reilun tunnin kierroksensa ja saapui Ilmarisentielle, vastassa oli poliisi ja tiesulku. "Jotain rähinää" oli tapahtunut, mutta poliisi ei kertonut mitä.

Myöhemmin Vesaajalle selvisi, että heidän kotitalonsa viereen oli linnoittautunut vankikarkuri Ilpo Larha, joka tulitti poliisin piirityksen aikana myös Vesaajan talon ikkunoita.

arkistosta löytyi vastikään vanhaa videomateriaalia Lahden piirityksestä maaliskuulta 1994. lähetti nauhat digitoitaviksi.

Videomateriaalin seassa oli myös Vesaajan haastattelu, joka on tehty piiritetyn talon edustalla. Kävimme jututtamassa miestä samalla paikalla nyt.

– Meillä kävi hyvä tuuri, että kerettiin tyttären kanssa alta pois ennen kuin se poliisin ensimmäinen hyökkäys alkoi, Vesaaja toteaa vain hieman muuttuneessa pihapiirissä.

Oheisella videolla voit katsoa haastattelut vuosilta 1994 ja 2019.

Vanhassa osiossa Vesaaja kertoo, kuinka hänen perheensä majoittui työskennelleen sedän luona. Hän kertoo myös, että oli "pelko persiissä, että meneekö talo", kun Larha uhkasi räjäyttää pommin.

– Oot sinäkin hengissä vielä siellä, Vesaaja huutaa ylös naapurille vanhan haastattelun lopuksi.

Uudessa haastattelussa Vesaaja kertoo, että heidän talossaan oli vanhempi mies, joka ei suostunut lähtemään talosta, kun poliisi evakuoi sitä. Poliisi myös kuulemma ruokki Vesaajan perheen kania ja jätti hanskat jälkeensä.

Vesaaja oli tapahtumien aikaan 37-vuotias työtön rakennusmies. Nyt hän on 62 ja toimii työmaapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.