Maksuttomat influenssarokotteet tänä syksynä kaikille alle 7-vuotiaille

Maksuttoman influenssarokotteen saavat tänä syksynä ensimmäistä kertaa myös 4–6-vuotiaat lapset. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Maksuttoman influenssarokotteen saavat tänä syksynä ensimmäistä kertaa myös 4–6-vuotiaat lapset. Tähän saakka maksuttomia rokotteita on jaettu alle kolmevuotiaille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan kuntien vastuulla on järjestää rokottaminen käytännössä ja tiedottaa rokotusajoista ja paikoista vanhemmille.

– Joillakin kunnilla on käytössä tekstarit. Joissakin kunnissa on ilmoitukset neuvoloiden, terveys- ja kauppakeskusten seinillä tai kunnan omilla verkkosivuilla, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Hän arvioi, että myös päiväkodit ovat hyvä paikka levittää tietoa rokotuksista. Halutessaan päiväkodit voisivat laittaa THL:n julisteita seinilleen tai ulko-ovilleen, jotta vanhemmat huomaisivat ne.

– Meidän suosituksemme on, että rokotuskampanjat alkaisivat marraskuun alussa. Silloin voitaisiin olla varmoja, että rokotteita on saatu kaikkiin kuntiin riittävästi, Nohynek sanoo.

Hänen mukaansa viime vuosikymmenen puolivälissä laskettiin, että alle 13-vuotiaiden rokottaminen influenssaa vastaan tuo säästöjä. Siihen suuntaan ollaan nyt etenemässä vaiheittain.

– Britanniassa kansallinen influenssarokotusohjelma jatkuu 15-vuotiaisiin asti. Hekin aloittivat sen askeltaen.

Kolmannes pikkulapsista saanut rokotuksen

Nohynekin mukaan influenssarokotusten kattavuus pikkulapsilla on ollut viime vuosina kolmanneksen luokkaa. Yli 65-vuotiaista lähes puolet saa rokotuksen. Rokotukset ovat vapaaehtoisia.

Alueelliset erot rokotusten kattavuudessa ovat suuret. Nohynekin ne ovat hyvin samanlaisia lasten influenssarokotuksissa kuin yli 65-vuotiaiden kohdalla.

– Itä-Suomessa on paremmat kattavuudet kuin Länsi-Suomessa, Nohynek kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Pääkirjoitus: Nykyinen väylä on Itärataa parempi
 5. Markus Pirttijoen Esalainen: Tervetuloa matkailemaan, kansliapäällikkö Varhila!
 6. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 9. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 10. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 11. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 12. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 13. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 14. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 15. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.