GPS-häirintä ei voi aiheuttaa vaaratilanteita Suomessa – "Ilmailussa kaikki järjestelmät varmistettu"

Nato-maiden lisäksi Trident Junctureen osallistuivat kumppanimaat Suomi ja Ruotsi. Yksi harjoituksen lentotukikohdista oli Rovaniemellä. LEHTIKUVA / Jouni Laaksomies

STT

GPS-häirintä ei voi aiheuttaa vaaratilanteita ilmailuun Suomessa, sanotaan lennonvarmistuksesta vastaavasta valtionyhtiö ANS Finlandista. Myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista vakuutetaan, ettei häirintä voi aiheuttaa vaaratilanteita matkustajakoneille.

– Meillä on yleisesti ilmailussa kaikki järjestelmät varmistettu jollain tavalla, ANS Finlandin operatiiviseen johtoryhmään kuuluva Heikki Isomaa sanoi STT:lle perjantaina.

Yle kertoi perjantaiaamusta, että ANS Finland antoi alkuviikosta ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häiriöstä Lapissa. Varoitus ylsi Suomessa Rovaniemen pohjoispuolelta Norjan rajalle ja Kittilästä itään Venäjän rajalle. Varoitus alkoi tiistaina ja kesti keskiviikkoon puolilleöin.

Isomaa ei ottanut kantaa siihen, kuka epäillyn häirinnän takana on.

– Siitä ei ole mitään tietoa, enkä halua arvailla, hän sanoi STT:lle.

Ylen mukaan Norjan viranomaiset ovat aiemmin kertoneet uskovansa alueen GPS-häirinnän tulevan Venäjältä.

Sekä Isomaan että Trafin ilmailujohtajan Pekka Hentun mukaan GPS-häirintää on vaikea torjua. Hentun mukaan häirintä itsessään on puolestaan helppoa.

– Sitä (GPS-signaalia) voidaan häiritä erilaisilla lähettimillä, jotka toimivat samoilla taajuuksilla kuin GPS-signaali, joka on varsin heikko.

"Suhtauduttava kuten ilmatilan loukkauksiin"

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoi perjantaina, että epäiltyyn GPS-häirintään on suhtauduttava kuten ilmatilan loukkauksiin ja tapaukset on tuotava julki.

– Niiden taustat on selvitettävä, Vanhanen vaatii.

Hän korosti Twitterissä, että lentoturvallisuus on Suomelle korkean profiilin asia.

Mediatietojen varassa ollut Vanhanen kertoi STT:lle, ettei hänellä ole tietoa, onko nimenomaan Venäjä havaitun GPS-häirinnän taustalla. Hänen mukaansa asian selvittäminen on viranomaisten tehtävä.

Myös eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mielestä epäilty GPS-häirintätapaus on selvitettävä ja siitä on syytä käydä neuvonpito myös asianomaisten tahojen kesken.

– Silloin kun ollaan sotilastoimien ja siviilielämän risteyskohdassa niin kuin siellä tämän takia todennäköisesti on oltu, niin siihen täytyy sillä tavalla puuttua, että asiasta tehdään avoin ja siitä pitää käydä neuvonpito myös asianosaisten tahojen kesken, Kanerva sanoi STT:lle eduskunnassa.

Kanerva sanoo, että tapaus vertautuu ilmatilaloukkauksiin, joiden selvittämisessä Suomi on hänen mukaansa aina ollut selkeä, tasapuolinen ja päättäväinen.

Ylen mukaan ulkoministeri Timo Soini (sin.) lupasi perjantaina selvityksen asiasta.

Naton suursotaharjoitus Trident Juncture 18 loppui Norjassa keskiviikkona. Nato-maiden lisäksi Trident Junctureen osallistuivat kumppanimaat Suomi ja Ruotsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.