Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Kiina vie yhä elimiä mielipidevangeilta, sanoo asiasta kirjan kirjoittanut Ethan Gutmann

Kiina ilmoitti vuonna 2015 lopettaneensa käytännön, jossa elinsiirroissa tarvittavia elimiä otettiin kuolemaantuomituilta vangeilta. Viesti oli, että elinluovutukset perustuvat tästedes vain vapaaehtoisuuteen ja jokainen elin on jäljitettävissä sen luovuttajaan.

Kansainvälisten tutkijoiden ja aktivistien mukaan tämä on harhaa ja vankeja surmataan yhä elintensä vuoksi. Muuten siirrännäisiä ei mitenkään riittäisi kaikkiin elinsiirtoihin, joita tutkijoiden mukaan tehdään moninkertainen määrä verrattuna Kiinan virallisesti ilmoittamaan 10 000:een vuodessa.

Kiina on myöntänyt käyttäneensä teloitettuja rikollisvankeja aiemmin siirtoelimien lähteenä mutta syytteet mielipidevankien elinryöstöistä se on koko ajan kiistänyt.

Suomessa vierailleen amerikkalais-brittiläisen Ethan Gutmannin mukaan elinryöstöjen kohteeksi ovat joutuneet muun muassa meditaatiomenetelmä Falun Gongin harjoittajat, joille on tehty vankeudessa systemaattisesti veri- ja muita kokeita elinten luovutuskelpoisuuden varmistamiseksi.

Vaaravyöhykkeeseen ovat joutuneet myös muut vähemmistöt kuten tiibetinbuddhalaiset ja epävirallisten kristillisten "kotikirkkojen" jäsenet sekä nyt myös Luoteis-Kiinan islaminuskoiset uiguurit, joita on viety suurin joukoin vankileireille.

– Viimeisen vuoden puolentoista aikana on tapahtunut jotain erikoista. Jokaiselle uiguurille on tehty dna-testi ja myös verikokeita, Gutmann kertoi Helsingissä.

Hän myöntää, että Kiinan virallisen version ja lukuisista lähteistä tulvivan päinvastaisen epävirallisen tiedon yhdistelmä voi tuntua hämmentävältä. Suuri osa kansainvälisestä tiedeyhteisöstä ei kuitenkaan pidä tietoja elinryöstöistä enää pelkkinä huhupuheina, ja samalle kannalle ovat kallistuneet myös EU-parlamentti sekä Yhdysvaltain edustajainhuone päätöslauselmissaan.

Epävarmuuden jatkumista ruokkii se, ettei asiasta ole voitu järjestää perusteellista riippumatonta tutkintaa. Epäviralliset selvitykset sen sijaan jatkuvat: Britanniassa aloittaa joulukuussa omat kuulemisensa Kiinan elinryöstöepäilyistä kansainvälinen riippumaton "kansalaisten tuomioistuin", jota johtaa entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa syyttäjänä toiminut Geoffrey Nice.