Yo-kirjoitusten kärkikaksikko ehti harrastaa tiiviisti lukio-opintojen ohella, kummallekin ropisi runsaasti laudatureja

-Liittoaktiivina olen joutunut pohtimaan, mitä ehtii milloinkin tekemään, ketoo Tikkurilan lukiosta kirjoittanut Antti Kivi. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Tämän syksyn ylioppilaskirjoitusten parhaat tulokset osoittavat, että pelkkään pänttäämiseen ei tarvitse lukiossa uppoutua. Huipputulokseen voi yo-kirjoituksissa yltää myös yhdistämällä aktiivisen harrastuksen ja opinnot.

Syksyllä valmistuvista ylioppilaista laudatur-menestyjäksi kruunataan seitsemän laudaturia ja yhden eximian rohmunnut Vili Halava Kerttulin lukiosta Turusta. Antti Kivi Vantaan Tikkurilan lukiosta puolestaan kirjoitti parhaan kokonaistuloksen: hän urakoi todistukseensa kuusi laudaturia, kaksi eximiaa ja yhden magnan.

Kumpikin painottaa, että yo-paperit heltisivät lukioajan tiiviistä harrastamisesta huolimatta. Halava on nuori soutaja, joka pokkasi viime vuonna alle 23-vuotiaiden SM-kultaa kaksikossa. Kivi taas on ollut Lukiolaisten liiton hallituksessa, mistä hän etenee ensi vuodeksi liiton varapuheenjohtajaksi.

– Lukiossa ajatukseni oli koko ajan, että silloin kun olen koulussa tunneilla, siellä keskityn. Liittoaktiivina olen joutunut pohtimaan, mitä ehtii milloinkin tekemään, Kivi kertoi STT:lle.

Halava sanoo käyttäneensä samaa strategiaa.

– Luokassa keskittyminen riitti pitkälle myös siksi, että opettajamme Kerttulin urheilulukiossa ovat erittäin hyviä, Liedosta kotoisin oleva soutaja kumartaa.

Tutkinto kannatti pilkkoa

Sekä Kivi että Halava jakoivat yo-kirjoituksensa useaan eli kolmeen osaan.

– En usko, että näin hyvä tulos olisi ollut minulle mahdollinen, jos olisin suorittanut koko yo-kirjoitukset yhdellä kertaa. Siinä olisi tullut liian kiire, kun treenit painavat koko ajan päälle, Halava tunnustaa.

Kiven mukaan yo-kirjoitusten jakaminen useaan osaan oli eduksi myös siinä, että jännittäminen väheni syksyyn 2017 verrattuna jälkimmäisillä tenttikerroilla selvästi.

– Itsekin osasin ennakoida, että jännittäminen vähenee kirjoitusten ensimmäisen osan jälkeen. Siksi päätin kirjoittaa minulle vaikeimmat oppiaineet vasta kirjoitusten päätteeksi tänä syksynä, Halava täydentää.

Pulmana se, että kaikki kiinnostaa

Kumpikin yo-menestyjä myöntää laskevansa sen varaan, että nyt saadut paperit avaavat oven mihin tahansa opinahjoon ainakin Suomessa.

– Oma ongelmani on ollut ehkä se, että kaikki kiinnostaa. Siksi on vaikeaa päättää, mitä haluan opiskella. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että saatan hakea Helsinkiin lukemaan taloustiedettä – jos en sitten keksi jotakin uutta, Kivi makustelee.

Samaa mielenkiinnon kohteiden runsaudenpulaa näyttäisi kokevan Halavakin.

– Vielä en ole opinto- tai ammattialaa valinnut.

Ainakin yksi selvä ero yo-kokeiden huippukaksikon väliltä löytyy. Se ilmenee, kun heiltä kysyy, olivatko koulun muut hyvät oppilaat kirittäjiä ja kilpakumppaneita.

Halava myöntää, että urheilun puolelta tuttu kova voitontahto ja kilpailuvietti vaikuttivat myös lukiotaipaleeseen.

– Kaikki kaverini urheilulukiossa olivat käytännössä samantasoisia oppilaita kuin minä. Se motivoi. Laudatureja ropisi heillekin.

Kivi sen sijaan sanoo olevansa kiinnostunut haastamaan itsensä, ei niinkään kilpailemaan muiden oppilaiden kanssa arvosanoissa.

Monelle tärkeää valmistua keväällä

Ylioppilastutkintolautakunnan aktuaari Alex Hellsten kertoo, että syksyllä valmistuvien määrä on yleensä pienempi kuin keväällä. Tämä johtuu osin siitä, että moni abiturientti nimenomaan haluaa valmistua keväällä.

– Seitsemän laudaturia oli nyt erittäin hyvä tulos siihen nähden, että on syksy.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tänä syksynä tutkintonsa sai valmiiksi noin 3 500 opiskelijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 10. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 11. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 12. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 13. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 14. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 15. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.