Yo-kirjoitusten kärkikaksikko ehti harrastaa tiiviisti lukio-opintojen ohella, kummallekin ropisi runsaasti laudatureja

-Liittoaktiivina olen joutunut pohtimaan, mitä ehtii milloinkin tekemään, ketoo Tikkurilan lukiosta kirjoittanut Antti Kivi. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Tämän syksyn ylioppilaskirjoitusten parhaat tulokset osoittavat, että pelkkään pänttäämiseen ei tarvitse lukiossa uppoutua. Huipputulokseen voi yo-kirjoituksissa yltää myös yhdistämällä aktiivisen harrastuksen ja opinnot.

Syksyllä valmistuvista ylioppilaista laudatur-menestyjäksi kruunataan seitsemän laudaturia ja yhden eximian rohmunnut Vili Halava Kerttulin lukiosta Turusta. Antti Kivi Vantaan Tikkurilan lukiosta puolestaan kirjoitti parhaan kokonaistuloksen: hän urakoi todistukseensa kuusi laudaturia, kaksi eximiaa ja yhden magnan.

Kumpikin painottaa, että yo-paperit heltisivät lukioajan tiiviistä harrastamisesta huolimatta. Halava on nuori soutaja, joka pokkasi viime vuonna alle 23-vuotiaiden SM-kultaa kaksikossa. Kivi taas on ollut Lukiolaisten liiton hallituksessa, mistä hän etenee ensi vuodeksi liiton varapuheenjohtajaksi.

– Lukiossa ajatukseni oli koko ajan, että silloin kun olen koulussa tunneilla, siellä keskityn. Liittoaktiivina olen joutunut pohtimaan, mitä ehtii milloinkin tekemään, Kivi kertoi STT:lle.

Halava sanoo käyttäneensä samaa strategiaa.

– Luokassa keskittyminen riitti pitkälle myös siksi, että opettajamme Kerttulin urheilulukiossa ovat erittäin hyviä, Liedosta kotoisin oleva soutaja kumartaa.

Tutkinto kannatti pilkkoa

Sekä Kivi että Halava jakoivat yo-kirjoituksensa useaan eli kolmeen osaan.

– En usko, että näin hyvä tulos olisi ollut minulle mahdollinen, jos olisin suorittanut koko yo-kirjoitukset yhdellä kertaa. Siinä olisi tullut liian kiire, kun treenit painavat koko ajan päälle, Halava tunnustaa.

Kiven mukaan yo-kirjoitusten jakaminen useaan osaan oli eduksi myös siinä, että jännittäminen väheni syksyyn 2017 verrattuna jälkimmäisillä tenttikerroilla selvästi.

– Itsekin osasin ennakoida, että jännittäminen vähenee kirjoitusten ensimmäisen osan jälkeen. Siksi päätin kirjoittaa minulle vaikeimmat oppiaineet vasta kirjoitusten päätteeksi tänä syksynä, Halava täydentää.

Pulmana se, että kaikki kiinnostaa

Kumpikin yo-menestyjä myöntää laskevansa sen varaan, että nyt saadut paperit avaavat oven mihin tahansa opinahjoon ainakin Suomessa.

– Oma ongelmani on ollut ehkä se, että kaikki kiinnostaa. Siksi on vaikeaa päättää, mitä haluan opiskella. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että saatan hakea Helsinkiin lukemaan taloustiedettä – jos en sitten keksi jotakin uutta, Kivi makustelee.

Samaa mielenkiinnon kohteiden runsaudenpulaa näyttäisi kokevan Halavakin.

– Vielä en ole opinto- tai ammattialaa valinnut.

Ainakin yksi selvä ero yo-kokeiden huippukaksikon väliltä löytyy. Se ilmenee, kun heiltä kysyy, olivatko koulun muut hyvät oppilaat kirittäjiä ja kilpakumppaneita.

Halava myöntää, että urheilun puolelta tuttu kova voitontahto ja kilpailuvietti vaikuttivat myös lukiotaipaleeseen.

– Kaikki kaverini urheilulukiossa olivat käytännössä samantasoisia oppilaita kuin minä. Se motivoi. Laudatureja ropisi heillekin.

Kivi sen sijaan sanoo olevansa kiinnostunut haastamaan itsensä, ei niinkään kilpailemaan muiden oppilaiden kanssa arvosanoissa.

Monelle tärkeää valmistua keväällä

Ylioppilastutkintolautakunnan aktuaari Alex Hellsten kertoo, että syksyllä valmistuvien määrä on yleensä pienempi kuin keväällä. Tämä johtuu osin siitä, että moni abiturientti nimenomaan haluaa valmistua keväällä.

– Seitsemän laudaturia oli nyt erittäin hyvä tulos siihen nähden, että on syksy.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tänä syksynä tutkintonsa sai valmiiksi noin 3 500 opiskelijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 2. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 3. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 4. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 5. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 6. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 7. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 8. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 9. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 10. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä
 12. Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin
 13. Hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi yksimielisesti oikaisuvaatimukset Iitin yöpäivystyksestä
 14. Lahden hurja kasvuvisio aikansa elänyt? "Otetaan nyt ensin 130 000 asukasta tavoitteeksi"
 15. Käräjäoikeus vangitsi päijäthämäläisen naisen todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.