Kirja-arvio: Sofi Oksanen uusii Norma-romaanissa tyylinsä täysin

Sofi Oksasen Norma-romaanin päähenkilö on Helsingin Kalliossa asuva nuori nainen Norma Rossi, joka on saanut nimensä Vincenzo Bellinin oopperan Norma mukaan. Oopperamaista draamaa hänen elämänsä onkin.

Romaanin ensimmäinen näyttämö on hautausmaa. Norman äiti Anita on kuollut, hypännyt metron alle Sörnäisissä. Norma ei käsitä äidin tekoa. Valvontakameroiden mukaan tapaus oli kiistaton itsemurha. Mutta oliko se, ja miksi? Norman kysymykset etsivät vastauksia läpi kirjan.

Hautajaiset tarjoavat tilaisuuden esitellä lukijalle pienen kiharaisen porukan. Kauan sitten kaukaisesta Naakan kylästä lähtivät ystävättäret Anita ja Helena etsimään onnea Ruotsiin. Saman kylän pojat Reijo Rossi ja hänen Max Lambertiksi nimensä kansainvälistänyt kaverinsa olivat tehneet samoin.

Göteborg yhdisti naakkalaiset ja syntyi kaksi perhettä. Perheonnet kukoistivat, kunnes lakastuivat.

Anitan hautajaiset tuovat Norman elämään ihmisiä, joista hän ei ole tiennyt mitään. Lambert pyörittää Kalliossa Tukkataika-kampaamoa, jonne Anita kuin ihmeen kaupalla osui töihin jonkun aikaa ennen kuolemaansa.

Kampaamossa hyörii Lambertin uusi venäläinen vaimo Alla ja Helenan aikuiset lapset Alvar ja Marion. Helena on kaukana poissa, Niuvanniemessä Kuopiossa.

Suhteessa perheeseensä Lambert on enemmän mafiapomo kuin isähahmo. Perhe on klaani, jonka jäsenet ovat kietoutuneet toisiinsa kuin letit palmikkoon. Norma joutuu palmikon pauloihin, ja hänellä on päänvaivana suuri salaisuus. Norma on poikkeava tavalla, joka heittää tarinan välillä kauhusaduksi, välillä hulluuden partaalle, Niuvan Helenan suuntaan.

Anitan elämäntehtävä oli suojella tytärtään. Nyt Norma on yksin, oman järkensä ja erityisavujensa varassa. Siitä tulee takkuinen juttu.

Romaanien Puhdistus ja Kun kyyhkyset katosivat jälkeen Oksasen uusi teos hämmästyttää ensi alkuun tyylillisesti, tavoitteellisesti ja taiteellisesti.

Siirtymä aiempien kirjojen maailmanpalosta ja kansakuntien eloonjäämistaisteluista pienen suvun outoihin kuvioihin vaikuttaa tarinoimisen sisäänpäin kihartumiselta. Sitten Norman mysteeri alkaa ottaa ilmaa alleen, tuulta tukkaan.

Tukkataika-kampaamo peittää näkyvistä Lambertin vähemmän yleistä julkisuutta kaipaavat bisnekset. Tarina paikoittuu välittömien tapahtumien tasolla varsin tarkkaan Kallioon ja ylipäätään Suomeen. Välillisesti kirjassa kiidetään pitkin maapalloa. Lambertin suuruudenhullut toimet ja puheet virtauttavat Tukkataian liikehuoneistoon irvokkaita näkymiä.

Kysymys kuuluu, mitä vielä voi pistää rahaksi, jos kaikki mahdollinen ja mahdoton on jo kaupan. Mikä on ihmisen hinta? Voiko ihmisestä hyötyä enemmän toimijana vai varaosina, kas siinä lambertmainen hius halkaistavaksi.

Kertomuksen moraaliseksi ongelmaksi viriää myös sukupuoliero. Hiusala ja kauneusbisnes ovat sukupuolittuneet pitkälti sille linjalle, että naiset tekevät, tuottavat ja ostavat, ja miehet käärivät rahat. Tänä päivänä tämä on osittain menneen maailman kärjistys mutta vain osittain.

Oksaselle ominainen melodramaattinen kärjistely pääsee täyteen vauhtiin sitä mukaa, kun lukijalle avautuvat Tukkataian vaaralliset kiharat kuin myös Norman taikatukkainen mysteeri.

Tuoreeltaan romaanin lukukokemus on hengästyttävä ja vähän pyörryttävä. Liittyneekö siihen, että kirjassa ei ihan vähän vedetä mielentiloja muuttavia kemikaaleja?

Lue lisää aiheesta

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Mainos: Hämeenmaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut