Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja: Kiistämme konkurssihakemuksen, todellisuudessa säätiöllä on suuria saatavia

Nuorisosäätiön talousepäselvyyksistä on aiemmin aloitettu talousrikostutkinta, jossa epäiltyjä on yli 10. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Nuorisosäätiön hallituksen nykyinen puheenjohtaja Jari Laine sanoo STT:lle, että Nuorisosäätiö kiistää konsulttiyhtiö Pasilverin eilen säätiöstä jättämän konkurssihakemuksen. Todellisuudessa tilanne on Laineen mukaan päinvastoin. Säätiöllä on yli miljoonan euron saatava Pasilveriltä, Laine sanoo.

– Tilanne on juuri toisinpäin kuin konkurssihakemuksessa on esitetty. Me tietenkin kiistämme sen ja tulemme vaatimaan korvauksia Pasilveriltä, Laine sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Pasilver on hakenut Nuorisosäätiötä konkurssiin. Hakemus on jätetty Helsingin käräjäoikeudelle eilen, vahvistetaan käräjäoikeuden kirjaamosta STT:lle.

Laineen mukaan Pasilver on antanut Nuorisosäätiölle talousrikoksista epäillyn ex-johdon aikana noin 800 000 euron lainan, josta maksamatta on edelleen noin 250 000 euroa. Säätiön johdon vaihduttua konsulttiyhtiö on Laineen mukaan kuitenkin laskuttanut aiheettomasti säätiötä noin 1,5 miljoonan euron edestä muun muassa konsulttilaskuilla ja kiinteistönvälityspalkkioilla.

– Me olemme vaatineet näitä takaisinmaksettavaksi ja samalla kuitanneet sen erotuksen tähän lainaan kohdistuen, jolloin meillä on yhä toista miljoonaa saatavia Pasilveriltä, Laine sanoo.

Suomen suurimpia talousrikostutkintoja

Tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahaongelmista ja talousepäselvyyksistä on aloitettu yksi Suomen suurimmista talousrikostutkinnoista. Poliisin mukaan jutussa on yli kymmenen epäiltyä.

Keskustataustaisen Nuorisosäätiön uuden johdon mukaan entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan tappiot ja lähes tuhosi säätiön. Maksuvaikeuksiin ajautunut säätiö on joutunut rahapulassaan irtisanomaan työntekijöitään ja myymään kiinteistöomistuksiaan.

Taloussotkujen taustalla on säätiön ex-johdon epäilty rikollinen toiminta. Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo viime maaliskuussa käräjille toimittamassaan hakemuksessa, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.

Nuorisosäätiön entistä puheenjohtajaa Perttu Nousiaista ja entistä asiamiestä ja toimitusjohtajaa Aki Haaroa epäillään poliisin vakuustakavarikkovaatimusten perusteella ainakin törkeästä petoksesta vuosina 2016–2017 ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuonna 2015. Poliisi tutkii myös epäiltyä avustuspetosta säätiön toiminnassa. Nousiainen ja Haaro kiistävät syyllistyneensä rikoksiin, viestittivät heidän asianajajansa STT:lle kuun alkupuolella.

Nuorisosäätiön ex-johdon erikoiset bisnekset nosti esiin Yle vuonna 2016. Sittemmin Yle ja Suomen Kuvalehti ovat tuoneet julki rikosepäilyihin johtaneita toimia säätiössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.