Kirja-arvio: Harry Hole palaa pelastamaan Oslon - Jo Nesbøn suosittu dekkarisarja jatkuu ja vangitsee lukijansa edelleen

Norjalaisdekkaristi Jo Nesbø jatkaa rikostutkija Harry Holen tarinaa neljän vuoden tauon jälkeen. Thron Ullberg

Päivi Alasalmi

Jano

Hurraa! Rikostutkija Harry Hole on palannut iloksemme neljän vuoden tauon jälkeen.

Yli 50 kielelle käännetyn, enemmän kuin 30 miljoonaa kirjaa myyneen norjalaisdekkaristin Jo Nesbøn uutuus on jälleen kerran pakko lukea ahmimalla. Vaikka kuinka tahtoisi pitkittää nautintoa ja lukea teosta pätkissä, yritys epäonnistuu surkeasti. Miten Nesbø oikein tekee sen, kuinka hän vangitsee lukijansa mielenkiinnon?

Alussa Harry Hole loistaa poissaolollaan. Verta juova sarjamurhaaja hyökkää Tinderistä löydettyjen naisten kimppuun ja saa Oslon kauhun valtaan. Psykologi tulkitsee sadistisen sarjamurhaajan vampiristiksi.

Vastahakoinen Harry kiristetään osallistumaan mukaan murhaajajahtiin, vaikka hän on luvannut vaimolleen Rakelille, ettei hän enää lähde niille keikoille. Harryn intohimo tuoda murhaajia tuomittavaksi on vielä voimakkaampi mahti kuin vaimon kaino pyyntö. Myös Harryn alkoholismi jää kakkoseksi murhatutkinnan viettelykselle.

Harry Hole on ikääntynyt kauniisti. Hänen toimissaan ei ole enää säntäilyn makua, eikä maan ääriä kierretä yhtä syöksähdellen kuin sarjan aiemmissa romaaneissa, vaan kirjassa pysytellään tiiviisti Oslossa ja sen lähistöllä.

Vaikka Harry on asettunut aloilleen avioliittoon ja poliisikorkeakoulun opettajaksi, hänen älynsä on yhtä terävä kuin vampiristin hampaat. Tinder, Twitter ja 3D-tulostin päivittävät murhatarinan nykyaikaan, mutta taustalla häämöttävät Othellon ja Jagon haamut.

Jo Nesbø kiristää hyppysissään jännitteitä kuin viulunkieliä ja soittelee lukijan hermoja. Hän näkee vaivaa kuvatakseen uhrinsa inhimillisiksi, ja saa lukijan kiintymään heihin. Tutut hyvikset kulkevat mukana kirjasta toiseen.

Kun epäonniset, murhan uhriksi valitut ihmisparat joutuvat vaaraan, Nesbø kutkuttaa kauhun värekarvoja joka puolelta. Hän keskeyttää kohtauksen kaikkein kihelmöivimpään tilanteeseen ja siirtyy kärventämään hiljaisella tulella seuraavaa uhriaan. Sietämätöntä ja ah niin ihanaa!

Pirullisen ovelat juonenkäänteet kertovat, ettei Nesbøn mielikuvitus ole kuihtunut piiruakaan, vaikka jonkin asteista seestyneisyyttä kirjasta saattaakin aistia.

Rikolliset mastermindit ovat totta kai huippuälykkäitä, mutta onneksi Harry Hole on heitä juuri sopivasti ovelampi. Katala kunnianhimo ajaa kaikkia eteenpäin, ja apina-ansat räpsähtävät väistämättä kuin hiirenloukut. Loppukohtaus saa puremaan kynsiä.

Kirjan lopussa Nesbø virittää odotuksen seuraavalle Harry Hole -kirjalle, jota dekkarikansa jää janoamaan. Toivottavasti siihen ei kulu tällä kertaa neljää vuotta.

Vuonna 2014 Nesbø antoi haastattelun, jossa hän uumoili kirjoittavansa vielä mahdollisesti kaksi Harry Hole -kirjaa. Jos niin käy, tämä on niistä toinen, ja odotettavissa olisi enää yksi.

Tänä vuonna elokuvateattereihin on tulossa myös ensimmäinen Harry Hole -filmatisointi, , jonka ensi-illaksi on kaavailtu lokakuun 13:tta päivää.

Kyllä. Se on perjantai.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.