Tanssiarvio: Kansallisbaletin neljän koreografin illassa mennään suolle, metsään ja pellolle

Susanna Leinosen Breaking the Fury tuo mieleen Kevätuhrin. Mats Bäcker

Sara Nyberg

KansallisbalettiVoima

Kansallisbaletin keväisessä -ensi-illassa korostuu luonto. Baletinjohtaja Kenneth Greve on antanut suuren näyttämön neljälle suomalaiselle koreografille. Myös kaikki musiikit ovat suomalaisten säveltäjien työtä.

Illan odotettu kantaesitys oli Virpi PahkisenEinojuhani Rautavaaran samannimiseen musiikkiin. Rautavaaran teos vuodelta 1972 on orkesterin ja äänitetyn linnunlaulun kolmiosainen yhteissoitanta.

Pahkinen on yhdistänyt oman persoonallisen liikemaailmansa luontoon sulautuvaan musiikkiin. Teos vei katsojat suolle, metsään, pellolle. Aivan kuin Olavi Lanun veistokset olisivat heränneet eloon venyen hitaasti uusiin asentoihin. Pysähtymättömänä virtana muuttuvat mutkaiset asennot vaativat tanssijoilta valtavaa keskittymistä ja tasapainoa.

Lopuksi oli komeaa nähdä Pahkisen tuovan suuren ryhmän tanssimaan joutsenten muuttoa. Osa tanssijoista nousi kovakärkisille tossuille, ja sai kurjet näyttämään egyptiläisiltä patsailta. Vaikuttavan kokonaisuuden finaaliosuudessa tuntui kuin koko luonto nousisi kapinaan, muistuttamaan tärkeydestään.

On ainutlaatuista, kuinka Pahkinen on pitänyt oman taiteellisen tyylinsä ja erityislaatuisen liikekielensä ja kehittänyt sitä tunnistettavasti omaan suuntaansa.

Illan toinen kantaesitys oli Jyrki Karttusen luoma Sibeliuksen surulliseen valssiin. Mutta koska koreografi on Karttunen, oli pieni teos humoristinen muistutus maailman ja ajan kulusta.

Tähtitanssija Salla Eerola on Äiti, jonka maailmaa ovat kimmeltäviksi varjoiksi puetut hahmot pyörittämässä. Ajan kulun piirissä Äiti-maa huutaa äänetöntä huutoaan. Teos on tavattoman kaunis, humoristinen, hauska ja surullinen samaan aikaan.Susanna Leinoselta nähtiin vuonna 2012 Malmön oopperassa esitetty Skånes Dansteaterin . Leinosen liikekieli on vahvaa ja liikkuvaa. Yhdessä Kasperi Laineen musiikin kanssa tunnelma on painostava, uhkaava. Kun ryhmä nostaa punamekkoisen naisen korkeille käsivarsilleen, nousee viimeistään yhteys .

Kokonaisuuden katkaisee sinänsä upeat projisoinnit, joihin Jouka Valkama on saanut luotua kolmiulotteisuutta. Tanssijoiden rajattujen lähikuvien tarkoitus jää silti hämäräksi. Tanssin täytyy projisointien jälkeen uudestaan luoda maailmansa ja saada yleisö mukaansa. Finaalissa Leinonen käsittelee suurta ryhmää taitavasti ja orgaanisesti. Yksilön ja ryhmän kohtaamisessa ryhmä lopulta hyväksyy jokaisen. Suuren ryhmän tanssia olisi mielellään katsonut enemmänkin.

Viimeisenä esitetty Jorma Uotisen nähtiin samalla näyttämöllä reilu vuosi sitten. on punaisena hehkuva näyttämö Uotisen muistona Australian punaisesta maasta. Miesryhmä taitaa Uotisen vahvan, liikkuvan tanssin, joka korostaa ihmisen yhteyttä luontoon.

Illan todellinen ahkeroija on pukusuunnittelija Erika Turunen, joka oli suunnitellut kaikki esiintymisasut. Teemoihin osuvilla puvuillaan Turunen välittää koreografien luomaa kuvaa eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.