Kirja-arvio: Sarajevolainen Marlboro nivoutuu Titon Jugoslaviaan ja sodan todellisuuteen

Risto Löf

Suom. Kari Klemelä. Savukeidas 2017. 144 s.

Tarkka-ampujien vainoama ja kranaattien runtelema Sarajevon kaupunki painui mieliin Jugoslavian hajoamissotien näyttämönä Bosniassa 1990-luvulla.

Sarajevossa syntyneen Miljenko Jergovićin (s. 1966) lyhytproosakokoelma Sarajevolainen Marlboro (alkuteos 1994) tarinoi Bosnian ja Sarajevon asukkaiden elämästä sodan keskellä ja ennen sitä. Kaikesta aistii kirjailija-toimittajan omakohtaisuuden, sillä ”elämässä kannattaa pitää silmällä yksityiskohtia. Eikä mitään muuta.”

Pikamuotokuvat nivoutuvat nostalgisen humoristisesti Titon Jugoslaviaan sekä tylysti ja groteskilla virneellä sodan todellisuuteen.

Serbien, kroaattien ja muslimien juopa juontaa kauas, ja Kirje-novelli tiivistää vihanpidon muutoksen sodan seurauksena: ”Tuntemani viha oli liian yksilöllistä kasvaakseen kollektiiviseksi pahaksi. Bosnialaiset vihasivat pitkään, sitkeästi ja nautiskellen mutta täysin epäjärjestelmällisesti. Jonkun piti tulla tykkeineen, tankkeineen ja lentokoneineen ennen kuin viha muuttui järjestelmälliseksi.”

Julmuus tulee todeksi äkkiä. Kondori-tarinassa naapurusmiehet Izet ja Spasoje nauttivat yhdessä rakijaa illalla, ja seuraavana aamuna mustaan paraatiunivormuun pukeutunut Spasoje raahaa Izetin tšetnikkien sotilasjoukon kuulusteltavaksi.

Jergovićin tarinakokoelma jakaa niin lyyristä kaihoa ja vakavia sanoja kuin groteskia ja absurdia huumoria sekä rentoa rokkariasennetta.

Keskeiset liikuttajat ovat silti sota ja kuolema. Valokuva-novelli kuvaa Senkan ja Mašon suurta rakkautta, mutta ”heidän tarinassaan ei olisi mitään kiinnostavaa ellei sota olisi syttynyt, aivan kuten tarinat pitkästä ja kestävästä onnestakaan eivät ole kiinnostavia.”

Suomentaja Kari Klemelä on tehnyt pioneerityötä Balkanin maiden kirjallisuuden suomentamisessa Mansarda-kustantamonsa kautta. Sarajevolainen Marlboro lukeutuu samaan työsarkaan, tällä kertaa Savukeitaan kustantamana.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut