Levyarvio: Black Motor -trio on free jazzin valio

Ville Rauhala, Simo Laihonen ja Tane Kannisto ovat Black Motor. Anne Kalliola

Pentti Ronkanen

Black Motor

Branches

5/5 tähteä

Perustamperelainen Black Motor -trio on muuttunut yhdeltä kolmannekseltaan turkulaiseksi, kun saksofonisti Tane Kannisto liittyi mukaan free jazz -yhtyeeseen. Jo kymmenenteen levyynsä yltäneen yhtyeen henkeä pitävät yllä perustajajäsenet, rumpali Simo Laihonen ja basisti Ville Rauhala, joka on säveltänyt liki kaiken -levyllä kuultavan.

Ville Rauhalan sävellyksissä on vahvoja melodioita ja selkeitä rakenteita, mutta silti trio on henkisesti kaiken velkaa improvisaation perinteelle.

Tyypillistä genren parhaille tekijöille on, että ennalta sävellettyä ja hetkessä improvisoitua on mahdotonta erottaa toisistaan. Niin hyvin sävellyksellinen muodontaminen on jokaisella soittajalla hallussa.

Black Motor on yksi alansa valioista. Voisi jopa väittää, että sen kulussa todistamme suomalaisen free jazzin komeinta kehityskaarta, ja vähintäänkin sitkeintä ja pitkäjänteisintä.

Black Motor kulkee jälleen ylväänä, määrätietoisena ja intensiivisenä. Muutama myrskyinen jaksokin koetaan, mutta sitä kimmeltävintä kultaa on balladitempoinen väkivahva kerronta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 7. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 8. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 9. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 10. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 11. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 12. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 13. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 14. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 15. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.