Teatteriarvio: Bulgakov-klassikon dramatisointi Kansallisteatterissa on visuaalisesti vaikuttava

Mestarissa ja Margaritassa on upeita nukkeja, jotka on suunnitellut Janne Siltavuori. Tuomo Manninen

Anu Puska

Kansallisteatteri

Mestari ja Margarita - Saatana saapuu Moskovaan

Nukketeatterin keinot mahdollistavat sen, että kansalaista viedään kuin pässiä narussa. Pelsepuupi kynäilee valikoitujensa kohtalot viekoittelevalla kaunokirjoituksella, joka silmänräpäyksessä muuttuu huutavaksi graffitisotkuksi.

Esitys on ajasta ja paikasta toiseen liukuva tapahtumien sarja. Saatana kätyreineen sekoittaa Moskovaa, Pontius Pilatus yrittää päästä jyvälle Jeesuksesta, Margarita on valmis uhrauksiin kirjallisuuskriitikoiden musertaman rakastettunsa, Mestarin, pelastamiseksi. Katsojaa palkitaan limittämällä monisyisiä tapahtumatasoja toisiinsa.

Marc Gassot rakentaa pienieleisyydellä Saatanan hahmosta varsinaisen painajaisen. Steampunk-vampyyri Hellan (Maria Kuusiluoma) ja Begemot-kissan (Juha Varis) sähinät ja räkänaurut tuntuvat hienovaraisen Saatanan rinnalla ulkokohtaiselta rankistelulta.

Varis on loistava nukettaja, varsinkin teatterinjohtaja-nukesta hän luo varsin mieleenpainuvan hahmon. Ilja Peltonen tekee niin Mestarin kuin Jeesuksen hahmonsakin ihailtavalla rauhalla. Annika Poijärven Margarita on vahva ja peloton. Juhani Laitala tekee mielisairaalassa riutuvana runoilijana ja Pontius Pilatuksena uskottavat ja koskettavatkin roolisuoritukset.

Esitys pallottelee hyvyyden, pahuuden ja pelkuruuden teemoilla. Näyttämökuvat valoineen ja äänineen, Janne Siltavuoren suunnittelemat upeat nuket ja näyttelijät tarkasti rytmitettyine eleineen tekevät esityksestä vaikuttavan visuaalisen kokemuksen.

Vaikka ohjaaja Anne Rautiaisen luotsaama kokonaisuus on kaikin puolin kunnianhimoinen, jättää se silti paikoin valjun olon. Ehkä esityksessä on niin paljon elementtejä, että se on mennyt hieman tukkoon. Tarinaan on vaikea kietoutua.

Näyttelijät puhuvat painokkaasti suurista aiheista ja kaikki näyttää todella hyvältä, mutta vaikka kuinka tekee mieli matkustaa muihin maihin ja aikoihin, esitys ei tarjoa kyytiä. Ehkä pieni lisäripaus magiikkaa tai vaikka huumoria lääkitsisi tasapaksuuden tuntua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.