Näyttelyarvio: Helena Vaarin kirkolliset tekstiilit ovat huimia

Helena Vaari

Neula siveltimenä 30 vuotta

Galleria Nuovo 20.8.-17.9.

Kirkkotaiteen suuret kaudet ovat kaukana takanapäin. Kiinnostavaa onkin, mitä kirkkotaiteessa tapahtuu.

Vaarin tekstiilit ovat huimia. Hän tekee ompelulla sen, mitä maalari tekee siveltimellä. Hän luo osaan tekstiilejä kolmiulotteisuutta tekemällä optista harhaa ompeleilla tai tekemällä paksumpia kohtia tekstiiliin.

Kannattaa katsoa kirkossa seuraavan kerran ehtoollisella, millainen kalkkiliina siellä on ehtoollismaljan päällä. Vaari on tehnyt niitä useita. Varsinkin vanhemmissa liinoissa on tiukkaa geometriaa ja muotoa, kun taas uudemmissa on huomattavasti rennompaa otetta. Kukat ja kasvit toistuvat useissa Vaarin kirkkotekstiileissä. Pyhtään kirkon antependium eli alttarivaate on melkein kuin suomalaisen luonnon manifestoituma. Sini- ja valkovuokot sekä kielot kukkivat ja suomalaisten pyhä puu näyttää marjansa.

Vaarilla näkyy osittain vaikutteita eri aikojen taiteesta, ja tässä alttarivaatteessa on jollain tavoin muistumia Tampereen tuomiokirkossa olevista

Vaari työstää tekstiilitöitään kehittämillään tekniikoillaan. Varsinkin muiden materiaalien, kuten kivien, liittäminen tekstiiliin tuo loistokkuutta. Valokuvat eivät toista hienoja yksityiskohtia, Lappeen Marian kirkon alttarivaatteen pellavaisen käärinliinan pinta on hienon rypyläinen ja ruusut ovat kauniita.

Näin harvinaisen näyttelyn soisi saavan suuren yleisön.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut