Levyarvio: Antti Tuiskun Anatude-uutuus ei tarjoa mitään uutta

Antti TuiskuAnatudeWarner

Yllätyksissä - ja oikeastaan missä tahansa kokemuksessa - on se brutaali puoli, että toiston kautta ne menettävät merkitystään. Kymmenes vaahtokylpy ei millään tavoita sen ensimmäisen uutuudenviehätystä.

Antti Tuisku teki urallaan täyskäännöksen edellisellä   -levyllä, joka yllätti kaikki. Mikään ei ole popmusiikissa yhtä epäkiinnostavaa kuin keskinkertaisuus - joka jaksaisi ärsyttää vain siinä tapauksessa, jos sellaista musiikkia kestäisi kuunnella kymmentä sekuntia pidempään. Vanha Antti Tuisku oli musiikissaan yhtä hukassa keskitiellä kuin SDP nykyisin politiikassa.

Siksi olikin yllättävää, että yhtäkkiä Tuiskusta tuli kotimaisen popmusiikin uudistaja tuottaja Jurekin avustuksella. Kokeellinen   oli häpeilemätön ja näytti esimerkkiä kotimaisille musiikkituottajille, että riskinotto kannattaa.

Anatudella on valitettavan paljon toisintoa   -levyn tehokeinoista, jotka eivät enää yllätä: Lapin murteella laulettua itseironiaa, kaksimielisyyksiä, manipuloitua ääntä ja instrumentaalikoukkuihin nojaavia kertosäkeitä.

  alkaa referenssillä 70-luvulle. Pink Floyd oli ensimmäisten yhtyeiden joukossa hyödyntämässä äänisuunnittelua valtavirtamusiikissa:   hissiäänet ja   kassakoneen kilinät.

Jurek lainaa ideaa, ja   on vuoden hykerryttävimpien popkappaleiden joukossa. Äänisuunnittelua olisi voinut hyödyntää levyllä kauttaaltaan enemmänkin ja rohkeammin.

Tuisku ja Jurek ovat ymmärtäneet, että ei ole varaa tehdä keskivertoa tässä ajassa, kun sisältöä on tarjolla koko ajan enemmän, ja sen julkaisemiseen on mahdollisuus kenellä tahansa. Vaaditaan enemmän joukosta erottautumiseen: “Täytyy olla mielipide / Ei saa olla passiivinen”, kuten jo edellisellä levyllä maalailtiin.

jakaa taatusti mielipiteet. Se on kuin lapsille suunnattu, moderni versio , joka on todennäköisesti tehty spontaanisti studiossa kertosäkeeseen saadun idean pohjalta. Olisi voinut jättää tekemättäkin, mutta ainakaan kaksikko ei tee kädenlämpöistä.

Parasta   on, että Tuisku kykenee laulamaan pilke silmäkulmassa paitsi itsestään, myös oman aikansa ilmiöistä. Vastaavaa otetta kuulisi mielellään myös muilta kotimaisilta artisteilta.

Paineet uuden levyn tekemisessä ovat olleet valtavat, ja se kuuluu. Kokonaisuudessa on puristamisen makua, mutta ainakaan toistaiseksi tämän lähemmäksi The Weekndia ei Suomessa päästä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut