Näyttelyarvio: Galleria Kipinän Näkymiä Suomesta ole tyypillinen yhteisnäyttely, onneksi

Mika Heinosen Samassa veneessä -veistosta kuljettavat pikkuruiset jalat samaan suuntaan. Katja Luoma

Outi Finni

Galleria Uusi Kipinä

Usean taiteilijan yhteisnäyttelyt ovat usein kirjavia, ahtaita ja huolimattomia. Määrällä yritetään korvata laatua, ja katsoja väsyy poukkoillessaan teemasta toiseen.

Tämän ennakkoasenteen voi heittää menemään Uudessa Kipinässä. Näkymiä Suomesta -näyttely osallistuu 100-vuotiaan juhlintaan hillitysti ja huolitellusti.

Värimaailma rakentuu valkoisen, mustan ja oljenharmaan ympärille. Sävyjä ja poikkeamia kuitenkin löytyy, eikä teosten seurassa pääse tylsistymään.

Kirsi Karppinen: Suvakki kuolee jos kantaa väärää kansainvälistä mielipidettä (öljy kankaalle, 2017) Kirsi Karppinen

Suomalaisuuden symbolit asettuvat valokeilaan. Kirsi Karppisen maalauksissa kansainvälisiä vaikutteita omineet ääriliikkeen kannattajat heiluttavat sinivalkoista lippua. Paikoin hieman kömpelö jälki vain korostaa aiheen surkuhupaisuutta.

Taiteilijaryhmä Hydran käsissä Suomen leijona on kokenut muodonmuutoksen. Uusi olento on selvästi voimissaan, vaikka ote onkin lipsunut vanhoista vallan merkeistä.

Paikalliset erikoisuudet näyttäytyvät osana laajempaa ilmiötä. Toisaalta ilmastonmuutos ja muut maailmanlaajuiset tapahtumat vaikuttavat myös suomalaisuuden ytimiin. Kalle Mustosen teos ottaa tilan haltuun. Koivusta ja männystä syntyneet uhkeat sienet ovat kasvaneet metsän mittoihin. Lahottajien keskellä tuntee itsensä pieneksi.

Metsän itsestäänselvyys kyseenalaistuu myös Topi Juntusen maalauksissa. Synkkyyden keskeltä valaistut yksittäiset puut henkivät eteerisyyttä.

Naapurisopu ja lähimmäisenrakkaus osoittautuvat uhanalaisiksi Sirpa Pyykön teoksessa. Silti ei voi olla hihittämättä kielteisen asenteen sävyttämille viesteille.

Hydra: Hydra 2011-2017 (akryyli kankaalle)

Monella on halu vaikuttaa, mutta mahdollisuudet ovat rajalliset. Mika Heinosen teoksessa on hellyttävää joukkovoimaa. Alkueläintä muistuttava veistos näyttää ensin kelluvan ilmassa, mutta alta paljastuvat pienet jalat, jotka kuljettavat taakkaa.

Abstrakti ilmaisu ja arkiset näyt eivät sulje pois toisiaan. Tilaa on, joten jokaisen ääni pääsee kuuluviin ja vuoropuheluakin syntyy.Matti Happosen veistämissä taloissa on samaa ajatusta kuin Pasi Karjulan taannoisissa, mutta jälki on silotellumpaa. Savu nousee sulavina kiehkuroina ja laajenee taloja suuremmiksi pilviksi.

Samankaltaista petollista kauneutta löytyy Janika Salosen teoksesta. Piirustuksen edessä syntyy vaikutelma vääjäämättä lähestyvästä saderintamasta, jonka voima herättää kunnioitusta ja kauhua.

Näyttelyn aikajana yltää maailman synnystä tiukasti tähän hetkeen ja aavistukseen tulevasta. Jos ei Suomi-kuva ole yksiselitteinen nytkään, herää kysymys, minkälainen se on tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 7. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 8. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 9. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 10. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 11. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 12. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 13. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 14. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 15. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.