Poliisi kertoo nimettömänä: Partioita vaaditaan tekemään tulosta sakottamalla - hälytystehtävien kustannuksella

"Työskentelen itse Hämeen poliisilaitoksessa ja haluan tuoda julkisesti tietoon muutamia asioita. Poliisia on saneerattu monta vuotta ja viimeisin vaihe PORA3 on saatu päätökseen. Talousrikostutkinnasta ja liikennepoliisista (ent. LP) tehtiin poliitikkojen toimesta pyhä lehmä eli osastoista ei lähivuosina saa vähentää henkilöstöä.

Sama ei koske muita osastoja. Valvontaosastosta (järjestyspoliisi) on vuodesta 2012 vähennetty henkilöstöä noin 25 prosenttia ja ylikin. Tutkinnan vähennyksistä en osaa tarkalleen sanoa, mutta samansuuntaista on hävikki ollut sielläkin. Loppua vähennyksille ei ole näkyvissä.

Samalla kun henkilöstöä on vähennetty, vaaditaan, että tulosta (eli sakottamista) täytyy lisätä edellisvuosista tai pysyä ainakin samalla tasolla. Liikennevalvonta on katsottu tarpeellisemmaksi kuin hälytystehtävien hoitaminen ja järjestyksen ylläpitäminen.

Tuntuu, että normaalien hälytystehtävien hoitamiselle, mitä itse pidän tärkeimpänä, ei anneta nykyisen johdon toimesta arvoa eikä resursseja. Pienellä porukalla teetetään enemmissä määrin töitä ja vaaditaan ”tulosta”. Loma-aikoihin tehdään muutoksia, samoin kun työaikoihin, ilman neuvottelua ja avointa keskustelua.

Loma-aikamuutokset eivät tietenkään koske esikuntaa, koska siellä on väkeä riittävästi ja ylikin.

Julkisuuteen kerrottiin, että Hämeen poliisilaitoksesta päällystön määrä väheni.

Samalla kuitenkin entisiä apulaispoliisipäälliköitä ja komisarioita nimitettiin uusiin ei-poliisivirkoihin ja heille luotiin aivan uusia virkanimikkeitä, joita ilman tähän asti on pärjätty. Osaan niistä haetaan parhaimmillaankin tekijöitä. Nykyisellä säästökurilla tuntuu oudolta muun muassa henkilöstöasiantuntijan hakeminen?

Isolla osalla päälliköistä palkka nousi uudistuksen myötä useammalla sadalla eurolla, jopa 1 500 eurolla kuukaudessa, toisin kuin miehistöllä, että se siitä säästöistä.

Säästöjä haetaan jättämällä miehistön virkojen täyttämättä eläkepoistumien ja virkasiirtojen jälkeen. Päällystövirat ja uudet virkanimikkeet eivät kuulu säästöjen piiriin. Lisäksi yhä pienenevistä järjestyspoliisin haittatyökorvauksista eli yövalvomisista ja viikonloppuna työskentelystä (jolloin myös poliisia tarvitaan) pitäisi saada satojentuhansien säästöt. Säästötalkoisiin ei tarvitse osallistua ylipalkattujen päälliköiden.

Uudistuksia on tullut paljon, mutta jotain vanhaakin on säilytetty osan päälliköiden toimesta, nimittäin autoritäärinen johtamismalli ja hyvä veli -järjestelmä. Sukulaisuus- ja muilla päällystösuhteilla eteneminen talossa tapahtuu nopeasti. Johtamismalli alkaa muistuttaa yhä enemmän itänaapurin öykkäritouhua. Julkista mielipidettä vastustava ei ehkä joudu Siperiaan, mutta johdon suunnasta tulevaan puhutteluun kyllä.

Poliisin näkyminen tulee vähentymään koko alueella merkittävästi. Rikosten selvittämisprosentin alentamisen ratkaisumalli on, että vähennetään kenttäpoliisien määrää, kuten on tehty jo nyt kovalla kädellä. Oma järki sanoo, että selvittämisprosentti kasvaa, jos alkuvaiheessa rikoksentekijä saadaan kiinni. Nykymallilla se ei tule onnistumaan samalla tavalla kuin aiemmin, sillä hälytyspartioiden aika menee jonossa olevien tehtävien hoitamisessa. Rikospaikkakäyntejäkin voisi sälyttää talossa oleville ammattimiehille eikä aina sitoa järjestyspoliisia joka tehtävään.

Kai muutama kenttäpoliisi jatkossakin tulee olemaan, niin kauan kun puhutaan Hämeen poliisilaitoksesta, koska nimi velvoittaa.

Onneksi työyhteisöstä löytyy hyviä työkavereita ja hyviäkin päälliköitä. Kuka miksikin itsensä laskekoon."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 2. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 3. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 4. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 5. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 6. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 7. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 8. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 9. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 10. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 11. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 12. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 13. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 14. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 15. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.