Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lääkärikeskus lopetti hullun byrokratian vuoksi: kahdeksansivuinen omavalvontasuunnitelma, siivouskomeroon lattiakaivo...

Etelä-Suomen Sanomissa 17.7. kirjoitti Kristiina Hämäläinen julkisen sektorin paisumisesta. Ihan asiaa. Miten tällainen epäkehitys on ollut mahdollista? Sen ovat saaneet aikaan suomalaiset poliitikot, päättäjät, kansamme edustajat.

On monenmoisia selityksiä sille, että Suomi etenee Kreikan viitoittamalle tuhon tielle. Yhden julkista sektoria paisuttavan ja yksityistä toimintaa latistavan ilmiön nimeän: byrokratia. Valtava, verovaroista palkkansa saava joukko virkahenkilöitä tuottaa työkseen uutta byrokratiaa. Suuri määrä virkamiehiä elää byrokratian toteutumisen valvonnasta. Koko kansa kärsii turhista ohjeistuksista, byrokratian pikkumaisuuksista.

Kuvaan paisuneen byrokratian tukahduttavaa vaikutusta konkreettisilla esimerkeillä. Kristiina Hämäläinen esitti yksityisiä palveluntuottajia yhdeksi ratkaisuksi tehostamaan palvelutuotantoa.

Nykyinen byrokratia torppaa hyvät ajatukset!

Olen johtanut pientä lääkärikeskusta, J&K Joensuu Oy:ä vuosina 1988-2013. Kun vuonna 1988 hain yritykselle palveluntuottajan oikeudet, parissa päivässä hankin paperit ja täytin kaavakkeet. Kokemusta on myös toimilupien hankkimisesta työterveysasemille.

Valvontaviranomaiset, verottaja mukaan lukien, eivät ole J&K Joensuu Oy:lle antaneet ainuttakaan huomautusta toiminnasta 26 vuoden aikana.

Nyt, toimitilojen vaihdoksen vuoksi jouduin hakemaan yritykselle toimilupaa uudestaan vuonna 2013. Meni viikko työaikaa pelkästään kaavakekasan opiskeluun. Papereita kertyi kahden vaaksan korkuinen pino! Omavalvontasuunnitelma oli noin kahdeksan sivun mittainen! Toimipaikan siivouskomerossa piti olla lattiakaivo!

En mieluusti käytä sanaa hullu. Mutta toimiluvan hakuprosessi oli niin mielettömän vaikea, että en mokomaan hullutukseen suostunut. Palvelumme kehittämisen sijasta lopetimme toiminnan virallisena palveluntuottajana. Suomi nousuun yrittämällä! Tyhjiä sanoja.

Jos järjettömään byrokratiaan ei ole tullut tutustutuksi, yksityisen henkilön kannattaa palkata töihin yksi ihminen. Vaikkapa nuori kesätöihin, rehellisesti, kaikki velvoitteet kunnolla hoitaen. Seuraa suuri houkutus tällaiset hommat pimeästi. Mielessä hämmennys: miten on mahdollista, että yksinkertaista asiaa ei ole mahdollista hoitaa niin, että maksaa palkan lisäksi yhden tietyn summan, joka kattaa kaikki oheiskulut. Piste. Poliitikkomme eivät pysty edes tällaista lainsäädäntöä tekemään.

Byrokratian tavoitteena on tehdä kaikki vaikeaksi ja mutkikkaaksi niin että tarvitaan lisää byrokratiaa sotkuissa pärjäämiseen. Minkään sortin tuottavuus ei byrokratiassa rypemisessä kohoa. Suomi ei nouse - byrokratian suosta. Kansanedustajien rohkeus on rajoittunut byrokratiatalkoista puhumiseen. Tekoihin ei ole kanttia.

yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri

toimitusjohtaja J&K Joensuu Oy, Hämeenkoski