Heikki Talvitie: Ideologia värittää jälleen Suomen ja Venäjän suhteita

Lännen pakotteet eivät ole ensisijaisesti Ukrainan kriisiin liittyviä., katsoo Heikki Talvitie. Vesa Tapiola

Neuvostoliiton hajottua Suomen ja Venäjän suhteet voidaan kuvata hapuileviksi ja uutta etsiviksi. Suomi keskittyi anomaan Euroopan Yhteisöjen jäsenyyttä Kun jäsenyys Euroopan Unionissa toteutui vuonna 1995, niin suomalaiset keskittyivät pitkälle pönkittämään asemaansa unionissa ja sen rakenteissa. Haluttiin liittyä kaikkiin eurooppalaisiin ytimiin.

Venäjä oli alamaissa ja alakuloinen. Venäläiset tunsivat kiinnostusta länsimaisiin arvoihin, joita he yrittivät soveltaa keisarillisen ajan ja Nl:n ajoilta periytyviin käytäntöihin. Ideologia oli pannassa. Se oli kuopattu Neuvostoliiton mukana.

Venäjästä ei ollut paljoakaan partneriksi ei edes kaupallisessa mielessä, sillä Nl:n kaupallinen infrastruktuuri oli hävinnyt eikä uutta ollut vielä tilalla. Suomen ja Venäjän suhteet olivat hyvin ohuet. Elettiin Jeltsinin aikaa.

Vuosi 2000 aloitti Putinin ajan. Valtion rakenteita ryhdyttiin tietoisesti vahvistamaan ja tätä suosi energian hinnan korkea taso. Oligarkkien valta murrettiin ja valtion kassaa vahvistettiin. Instituutioiden asema säilyi kuitenkin heikkona ja poliittiset puolueet olivat henkilöiden ympärille rakennettuja vaaliorganisaatioita. Vaalit olivat pääsääntöisesti puhtaat, mutta vaalien ehdokasasettelulla varmistettiin vaaleilta haluttua tulosta.

Lännen johtavat valtiot hoitivat kansainvälistä politiikkaa niin kuin halusivat. Yhdysvallat kykeni käyttämään sotilaallista voimaa ilman vastavoiman pelkoa. EU ja Nato laajenivat ensin entisen Varsovan liiton alueille ja sittemmin myös itse entisen Nl:n alueille Baltiaan.

Vuonna 2007 Putin käytti Munchenissä puheenvuoron, jossa hän katsoi, että tämä lännen vyörytyspolitiikka sai nyt riittää. Useat lännen valtiot Suomi mukaan lukien tunnustivat Kosovon itsenäisyyden vuoden 2008 alussa, vaikka entinen emämaa Serbia tätä vastusti. Kun Georgian presidentti Saakashvili hyökkäsi 8.8.2008 Etelä-Ossetiaan, niin Venäjä vastasi sotilaallisella voimalla ja tunnusti vastavetona lännen Kosovo-politiikalle Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden.

Jo Georgian sodan aikana Ukrainan tilanne oli äärimmäisen sekava. Sevastopolin laivastotukikohdan asema ja tulevaisuus oli erittäin epävarma. Kamppailu strategisesti tärkeän Mustanmeren hallinnasta oli täydessä käynnissä. Suomi välitti ETYJ:n puheenjohtajan nimissä Moldovan ja Transnistrian kriisiä. Vedin tätä toimintaa ja varsinkin nyt jälkeenpäin on helppo havaita, ettei meillä ollut mitään edellytyksiä onnistua. Taistelu Ukrainasta oli täydessä käynnissä EU:n ja Venäjän välillä.

Ukrainan kriisin puhjettua avoimeksi anarkiaksi tämän vuoden alussa moni asia joutui uuteen arviointiin. EU halusi varmistaa itselleen Ukrainan ja ajoi voimakkaasti maan yhtenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Venäjä taas katsoi Sevastopolin aseman niin heikoksi, että se käytti tilaisuuden hyväkseen ja aneksoi Krimin niemimaan. Samalla Venäjä on suojellut Itä-Ukrainan venäjämielisiä ja vaatinut heille itsehallintoa.

Länsi katsoo, että Venäjä on rikkonut kansainvälistä oikeutta. Venäjä taas katsoo, että se on ollut kansainvälisen oikeuden mukaisesti suojellut sorrettuja venäjänkielisiä alueita.

Länsi on asettanut Venäjälle talouspakotteita ja maa on vastannut omilla pakotteillaan. Länsi ja Venäjä ovat propaganda- ja kauppasodassa. Sotilaallinen jännitys on noussut sekä Mustallamerellä että Itämerellä. Tässä tilanteessa lännen johtajat eivät tapaa Venäjän johtajia. Suomessa tilanne on mennyt siihen, etteivät myöskään ministeritason tapaamiset onnistu maiden välisissä suhteissa.

Suomi on linjautunut EU:n politiikan mukaisesti ja asettanut talouspakotteet Venäjälle. Suomi katsoo, että Venäjä on rikkonut kansainvälistä oikeutta. Lisäksi Venäjä on epäonnistunut pyrkimyksissään toteuttaa läntiset arvot maassa. Venäjä on ansainnut rangaistuksensa, koska se ei noudata meidän arvojamme eikä suostu lännen vaatimuksiin Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi.

Näin ideologia on jälleen tunkeutunut Suomen ja itäisen naapurin suhteisiin. Nl:n aikana vaade tuli idästä. Suomen tuli muuttua sosialistiseksi. Emme halunneet emmekä tulleet.

Nyt vaade tulee lännestä ja Suomesta. Venäjän tulee muuttua länsimaisten ihanteiden mukaisesti demokraattiseksi valtioksi. Siksi lännen pakotteet eivät ole ensisijaisesti Ukrainan kriisiin liittyviä.

Ne ovat ideologisesti asetettuja tarkoituksella näännyttää vastustaja taloudelliseen ahdinkoon.

Neuvostoliitto ratkaisi aikanaan oman turhan hegemoniapyrkimyksensä siten, että se kehitti opin erilaiset yhteiskunnalliset järjestelmät omaavien valtioiden yhteiselosta. Suuri hyötyjä tästä oli puolueeton Suomi.

Nyt pitäisi pikaisesti päästä siihen, että länsi vuorostaan luopuisi omista hegemoniavaatimuksistaan ja ottaisi käyttöön opin erilaiset yhteiskunnalliset järjestelmät omaavien valtioiden yhteiselosta. Tämä olisi nimenomaisesti Suomen etujen mukaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 2. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 3. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 4. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 5. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 6. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 7. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 8. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 9. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 10. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 11. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 12. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 13. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 14. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 15. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.