Lucia-neidot kommentoivat: Lucia-kiertueen some-kommentointi oli törkeää, satuttavaa ja tyttöjä esineellistävää

Sunnuntaina 13.12. osa lukiomme musiikkilinjan oppilaista olivat Lucia-kiertueella Lehtiojan palvelukeskuksessa sekä Hennalan vastaanottokeskuksessa. Seuraavana päivänä kävimme myös Jalkarannan sairaalassa ja Onnelanpolun palvelukodissa. Kiersimme laulaen ilahduttamassa vanhuksia ja lapsia.

Sosiaalisessa mediassa Hennalan vastaanottokeskuksen Lucia-kulkueestamme nousi ikävä kohu. Esimerkiksi MV-lehti (tunnettu maahanmuuttovastaisista julkaisuistaan) lisäsi sivuilleen artikkelin, jossa väitettiin opettajan pakottaneen nuoret tytöt ”näytille” turvapaikanhakijamiehille. Sivuilla jaettiin kokonaisvaltaisesti virheellistä tietoa, ja muun muassa Lucia-neitojen kuvien kerrottiin joutuneen ulkomaalaisille lapsipornosivustoille.

Haluammekin ehdottomasti korostaa, että nämä tiedot eivät pidä paikkaansa. Artikkeleita jaettiin myös Kansallinen Vastarinta -sivustolla sekä muutamissa blogeissa.

Olimme vastaanottokeskuksessa täysin omasta tahdostamme. Turvapaikanhakijoille oli kerrottu etukäteen Lucia-perinteestä ja siihen liittyvästä kulttuurista. He myös kysyivät meiltä luvan valokuvaamiseen, ja me annoimme luvan. Esityksemme toi iloa kaikille - sekä meille että vastaanottokeskuksen henkilökunnalle ja asukkaille. Tämän takia keksityt väitteet tapahtuneesta Lucia-neitojen häirinnästä ja uhkailusta ovat täysin perättömiä ja loukkaavia meitä laulajia ja turvapaikanhakijoita kohtaan.

Keskustelupalstoilla ja Facebookissa kirjoitettiin paljon asiattomia kommentteja koskien meitä, opettajaamme, kouluamme sekä turvapaikanhakijoita. Meitä järkyttäneet kommentit täyttävät kaikki lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkit. Kommentit olivat tyttöjä esineellistäviä ja hyvin törkeitä, ja ne satuttivat. Niissä myös mustamaalattiin ja halveksuttiin opettajaamme sekä rehtoria. Saatamme vain pohtia, millaiset ihmiset voivat kirjoittaa tällaisia kommentteja.

Haluamme oikaista väärinkäsitykset, joita tapahtumista on syntynyt. Lucia-kulkue oli kokonaisuutena avartava ja iloinen tapahtuma kaikille. Nettikirjoittelu asioista, joista ei ole kattavasti faktatietoa, voi olla hyvin riskialtista. Kirjoitatko itse nettiin vain asioita, jotka voisit sanoa myös kasvokkain?

Rauhallista joulunodotusta kaikille,

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 7. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 9. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 10. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 11. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 12. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä – kuljettaja loukkaantui, autosta löytyi huumausainetta
 13. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 14. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 15. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.