Lukijalta: Karkotuskoneistolle löydettävä inhimillinen vaihtoehto

Joutsenon vastaanottokeskus on entinen Konnunsuon keskusvankila. Ari Nakari

Afgaaniperheen pidättäminen Vääksyn Tallukassa herättää seuraavia ajatuksia ja kysymyksiä: Näitä vastaavia tilanteita on Suomessa tuhansia. Tilanteet ovat järkyttäviä, epäinhimillisiä, vastoin uskontojen yhteistä lähimmäisen rakkauden periaatetta.

Mitkä ovat säilöönottokeskuksen toimintaperiaatteet? Kauanko ihmisiä pidetään säilöönottokeskuksessa? Onko siellä huolehdittu sairaanhoito myös odottavalle äidille?

Asiat voidaan hoitaa inhimillisesti, kunnioittaen ihmisoikeuksia, lasten oikeuksia ja pakolaisten oikeuksia. Useille afgaaniperheille Afganistan on vain lähtömaa pitkään maanpakolaisuuteen. Mikä on heidän kotimaansa?

Koko maastakarkotuskoneisto tulee kalliiksi, ja sen täytyy olla psyykkisesti erittäin raskas myös siinä työssä oleville. Mikä inhimillinen vaihtoehto olisi myös taloudellisesti mahdollinen?

Yksi vaihtoehtoinen malli antaisi turvapaikanhakijoille mahdollisuuden selvittää itse tilanteensa ja itse löytää sopiva tie tulevaisuudelleen. Me tuomme esimerkiksi sadonkorjuuseen tuhansia ihmisiä ja henkilökuntaa hoitolaitoksiin kaukaisista maista, kun ammattihenkilöitä ja työhaluisia olisi jo maassa.

Ajan kanssa huomattava joukko haluaisi palata kotimaahansa. Niin on aina muuttoliikkeissä tapahtunut.

Välittömästi tulisi jokaisen maastakarkotetun tilannetta seurata karkotuksen jälkeen vähintään puolen vuoden ajan ja seurannasta antaa avoimesti tietoa. Suomeen on aina tullut ja Suomesta on lähtenyt ihmisiä. Tulijat ovat melko pian olleet yhteiskunnassa tärkeitä, lähteneitä on tullut ikävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. 1.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei ilmi uusia koronatartuntoja viikkoon
 4. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 5. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 6. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 7. Artjärven ja Länsi-Kymen Osuuspankit suunnittelevat yhdistymistä: "Yksin emme enää pärjää"
 8. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 9. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 10. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 11. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 12. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 13. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 14. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 15. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.