Kongon ebolaepidemia on jo historian toiseksi pahin – auttajat vertaavat oloja sota-alueeseen – rauhanturvaajat suojelemassa terveydenhuollon työntekijöitä

Kongon ebolatartuntoja on elokuusta lähtien vahvistettu jo 420 kappaletta. Kuolleita on lähes 250. LEHTIKUVA / AFP

STT

Kongon demokraattisessa tasavallassa leviävä ebolaepidemia on yltynyt jo historian toiseksi pahimmaksi, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa.

Elokuusta lähtien vahvistettuja tai todennäköisiä ebolatartuntoja on yli 420. Tautiin on kuollut liki 250 ihmistä.

Luvut ovat kuitenkin vielä kaukana historian pahimmasta ebolaepidemiasta, joka koettiin Länsi-Afrikassa vuosina 2013–2016. Tuolloin tauti tappoi yli 11 000 ihmistä, ja sairastuneita rekisteröitiin yhteensä lähes 29 000. Suurin osa uhreista oli Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa.

Yhdysvallat määräsi asiantuntijansa turvaan

Ebolan taltuttamista Kongossa vaikeuttavat väkivaltaisuudet. Tauti leviää maan itäosassa alueilla, joilla lukuisat aseelliset ryhmät taistelevat.

Terveydenhuollon työntekijät ovat verranneet oloja sota-alueisiin. Osittain töitä joudutaan tekemään YK:n rauhanturvaajien saattelemana.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on sanonut, että turvallisuusuhat ovat pahin, mutta eivät ainoa haaste epidemian taltuttamisessa.

– Kongossa leviää samaan aikaan muita epidemioita, kuten koleraa ja malariaa, ja maassa on pitkään ollut humanitaarinen kriisi, WHO luetteli pari päivää sitten julkaistussa tilannekatsauksessa.

Väkivaltaisuuksien vuoksi Yhdysvallat määräsi omia asiantuntijoitaan vetäytymään pahimmilta alueilta. Tällä viikolla kahdessa lääketieteen erikoisjulkaisussa on julkaistu kirjoituksia, joissa amerikkalaisia asiantuntijoita toivotaan takaisin töihin.

Tarttuu helposti ja tappaa usein

Ebolaviruksen aiheuttama tauti on sekä erittäin helposti tarttuva että hyvin tappava. Sitä levittävät lepakot, jotka eivät itse sairastu, mutta tartuttavat niitä metsästäviä ihmisiä. Virus leviää myös ihmisestä ihmiseen esimerkiksi kosketuksessa.

Tauti alkaa korkealla kuumeella, heikotuksella, kovalla nivel- ja lihaskivulla sekä päänsäryllä ja kurkkukivulla. Ensioireita seuraavat yleensä oksentelu ja ripuli, iho-oireet, munuais- ja maksavaivat sekä ulkoinen ja sisäinen verenvuoto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 4. Venevarkaudet ovat lisääntyneet Päijät-Hämeessä: veneitä ja niiden osia varastetaan omaan käyttöön ja kaupattavaksi, myös rajojen taakse viedään tavaraa
 5. Yön uutiskooste : Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Norjassa
 6. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 7. Ammattiliittojen kanneoikeus saa kannatusta – keskusta ei aja alipalkkauksen kriminalisointia
 8. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 9. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 10. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 11. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 14. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.