Kongon ebolaepidemia on jo historian toiseksi pahin – auttajat vertaavat oloja sota-alueeseen – rauhanturvaajat suojelemassa terveydenhuollon työntekijöitä

Kongon ebolatartuntoja on elokuusta lähtien vahvistettu jo 420 kappaletta. Kuolleita on lähes 250. LEHTIKUVA / AFP

STT

Kongon demokraattisessa tasavallassa leviävä ebolaepidemia on yltynyt jo historian toiseksi pahimmaksi, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa.

Elokuusta lähtien vahvistettuja tai todennäköisiä ebolatartuntoja on yli 420. Tautiin on kuollut liki 250 ihmistä.

Luvut ovat kuitenkin vielä kaukana historian pahimmasta ebolaepidemiasta, joka koettiin Länsi-Afrikassa vuosina 2013–2016. Tuolloin tauti tappoi yli 11 000 ihmistä, ja sairastuneita rekisteröitiin yhteensä lähes 29 000. Suurin osa uhreista oli Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa.

Yhdysvallat määräsi asiantuntijansa turvaan

Ebolan taltuttamista Kongossa vaikeuttavat väkivaltaisuudet. Tauti leviää maan itäosassa alueilla, joilla lukuisat aseelliset ryhmät taistelevat.

Terveydenhuollon työntekijät ovat verranneet oloja sota-alueisiin. Osittain töitä joudutaan tekemään YK:n rauhanturvaajien saattelemana.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on sanonut, että turvallisuusuhat ovat pahin, mutta eivät ainoa haaste epidemian taltuttamisessa.

– Kongossa leviää samaan aikaan muita epidemioita, kuten koleraa ja malariaa, ja maassa on pitkään ollut humanitaarinen kriisi, WHO luetteli pari päivää sitten julkaistussa tilannekatsauksessa.

Väkivaltaisuuksien vuoksi Yhdysvallat määräsi omia asiantuntijoitaan vetäytymään pahimmilta alueilta. Tällä viikolla kahdessa lääketieteen erikoisjulkaisussa on julkaistu kirjoituksia, joissa amerikkalaisia asiantuntijoita toivotaan takaisin töihin.

Tarttuu helposti ja tappaa usein

Ebolaviruksen aiheuttama tauti on sekä erittäin helposti tarttuva että hyvin tappava. Sitä levittävät lepakot, jotka eivät itse sairastu, mutta tartuttavat niitä metsästäviä ihmisiä. Virus leviää myös ihmisestä ihmiseen esimerkiksi kosketuksessa.

Tauti alkaa korkealla kuumeella, heikotuksella, kovalla nivel- ja lihaskivulla sekä päänsäryllä ja kurkkukivulla. Ensioireita seuraavat yleensä oksentelu ja ripuli, iho-oireet, munuais- ja maksavaivat sekä ulkoinen ja sisäinen verenvuoto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.