Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Filippiinien supertaifuuni yksi maailman voimakkaimmista

Filippiineille iskeytynyt supertaifuuni Haiyan on epävirallisten tietojen mukaan maailman neljänneksi voimakkain trooppinen hirmumyrsky, arvioi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Lea Saukkonen. Tänään ennen rantautumistaan Haiyanin tuulennopeus kohosi puuskissa jopa noin 105 metriin sekunnissa.

Saukkonen kertoo, että Haiyanin voimakkuus ei merkittävästi heikentynyt ennen rantautumista, joten se saattaa olla maalle iskeytyneistä hirmumyrskyistä yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista.

Säätieteilijöiden mukaan taifuuni raivoaa Filippiinien etelä- ja keskiosien halki ennen matkaamistaan Vietnamiin ja Laosiin viikonloppuna.

Miljoonat ihmiset ovat paenneet taifuunia. Viranomaiset arvioivat, että vaarassa on yli 12 miljoonaa ihmistä.

Myrsky on katkonut sähköt ja puhelinyhteydet laajoilta alueilta sekä aiheuttanut tulvia ja maanvyöryjä. Filippiinien hallitus on vahvistanut myrskyn vaatineen tähän mennessä muutamia kuolonuhreja. Tuhojen laajuus selviää kuitenkin hitaasti.

Haiyanin ennustetulla reitillä on myös Boholin saari, jota koetteli viime kuussa voimakas maanjäristys. Saarella tuhannet ihmiset asuvat yhä telttamajoituksessa järistyksen jäljiltä.