Tutkija: Työpaikan konfliktit lisääntyvät, naisista kuoriutuu naarasleijonia

Naisten suoraviivaisuus konfliktitilanteissa yllätti tutkijan. Taru Alén

Suomalaiset ovat odotettua suorempia työpaikan konflikteissa. Etenkin naisten suoraviivaisuus yllätti asiaa tutkineen Kalle Siiran.

Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että naiset ovat miehiä vetäytyvämpiä konflikteissa. Suomessa naiset ovat kuitenkin Siiran tutkimuksen samalla tasolla miesten kanssa.

- Suomalaisnaisilla oli yllättävän kova tarve pelastaa omat kasvonsa konflikteissa, mikä on puolestaan yhteydessä kontrolloivaan käytökseen. Takana on usein halu näyttää kovalta, mikä on ollut perinteisesti miesten tavaramerkki konflikteissa, aiheesta Helsingin yliopistolla 29. marraskuuta väittelevä Siira sanoo.

Siiran tutkimus nostaa esille, että suomalaiset ovat odotettua suorempia työpaikan konflikteissa. Jopa suoraviivaisuudestaan tunnetut yhdysvaltalaiset jäivät joiltain osin suomalaisten taa.

Huomio sotii sitä maailmalla yleistä käsitystä vastaan, jonka mukaan me suomalaiset olemme vetäytyviä ja pidättäytyviä.

Siira sanoo tutkimuksessaan, ettei organisaatioiden konflikteja voi estää. Tavoitteena pitäisikin olla erilaisten mielipiteiden pääseminen esille.

Työelämän muutosten odotetaan jatkossa lisäävän yhteenottoja organisaatioissa. Jo nyt esimiesten ajasta jopa 40 prosenttia kuluu konfliktien ja niihin liittyvien asioiden käsittelemiseen.

Siira tarkasteli väitöstutkimuksessaan konfliktinhallinnan teorioita ja käytännön malleja suomalaisorganisaatioissa. Tutkimuksen mukaan konflikteja käsitellään hyvin vanhakantaisesti: epämieluisista näkökulmista ei puhuta, asiat lakaistaan maton alle tai ne jyrätään valtaa käyttäen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut