Kauppakeskukset hakevat vetovoimaa monenlaisista palveluista – on lääkärikeskuksia, on kirjastoja, on elokuvateattereita

STT

Suomessakin on näkyvissä ensimmäisiä merkkejä siitä, että alati kasvava verkkokauppa vaikuttaa kauppakeskusten vetovoimaan, arvioi Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen.

– Ei välttämättä enää tarvitse mennä kauppakeskukseen, Loikkanen sanoo.

Hänen mukaansa Yhdysvalloissa monet kauppakeskukset ovat jo, jos eivät kuolleet, niin ainakin kuihtuneet. Siirtymä on tapahtunut kaupunkien keskustoissa sijaitseviin kauppoihin ja vielä enemmän verkkokauppaan.

Suomalaiset kauppakeskukset tarjoavat kuitenkin kauppojen lisäksi monenlaisia muita palveluja lisätäkseen vetovoimaansa. Kauppakeskuksissa on lääkärikeskuksia, kirjastoja, teattereita ja muita palveluja.

– On kauppakeskuskohtaista, mitä muita palveluja sieltä löytyy. Kauppakeskukset muuttuvat aika paljon palvelukeskuksiksi, Loikkanen kuvailee.

Kauppakeskuksen sijainnin merkitys vaihtelee suuresti. Suomen Kauppakeskusyhdistyksen mukaan puolet kauppakeskuksista sijaitsee kaupunkien ydinkeskustoissa, mutta ne vetävät peräti 96 prosenttia kaikista kauppakeskuksien kävijöistä.

Toisaalta suurimmat kauppakeskukset sijaitsevat kaupunkien laitamilla. Keskustojen kauppakeskukset sijaitsevat siellä, missä ihmiset työskentelevät, lähiöiden keskukset puolestaan siellä, missä ihmiset asuvat.

Suomen suurimmat kauppakeskukset myynnin mukaan ovat Jumbo Vantaalla, Sello Espoossa ja Itis Helsingissä. Kävijämäärän mukaan suurimmat ovat Kamppi Helsingin keskustassa, Espoon Sello ja Helsingin Itis. Vuokrattavan liikepinta-alan mukaan suurimmat ovat Sello, Ideapark Lempäälässä ja Jumbo.

Liikenneyhteyksien pitää olla hyviä

Viime aikoina huomiota on herättänyt, että Helsingin Kalasatamaan rakennettu kauppakeskus Redi on vetänyt ennustettua vähemmän väkeä.

– Kauppakeskusta helpottaa, jos siinä on asuntoja ja yrityksiä ympärillä. Kalasatamassa taitaa olla niin, että ne ovat vasta tulossa sinne, Loikkanen arvelee.

Toinen suurhanke, rakenteilla oleva Tripla Helsingin Pasilassa, sisältää kauppakeskuksen lisäksi rautatieaseman, hotellin, toimistotilaa ja asuntoja. Rautatieasema on oleellinen osa hanketta, sillä liikenteellinen sijainti on erittäin tärkeä kauppakeskuksen kannalta.

– Pitää olla hyvät liikenneyhteydet. Kaikki eivät omista autoa.

Pienemmissä kaupungeissa voimakkaita vaikutuksia

Pienemmissä kaupungeissa suuren kauppakeskuksen tulolla voi olla radikaalimpia vaikutuksia kuin väkirikkaalla pääkaupunkiseudulla.

– Siellä on saattanut käydä niin, että iso uusi kauppakeskus on syönyt keskustan hiljaiseksi, Loikkanen sanoo.

Esimerkiksi Kouvolassa on kaupungin kokoon verrattuna todella iso kauppakeskus. Veturi on Suomen kymmenenneksi suurin kauppakeskus liikepinta-alalla mitattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.