Varasta takaa-ajanut yrittäjä sai syytteen - "Olisiko turvattava rauhallinen kotimatka?"

Putkivarasta takaa-ajanut yrittäjä on käräjillä Heinolassa.

Esa Arvekari

Putkivarkaan takaa-ajoon ryhtyneelle heinolalaisyrittäjälle luettiin syyte törkeästä liikenteen vaarantamisesta Heinolassa torstaina alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Syytteessä vaadittiin 61-vuotiaalle yrittäjälle sakkorangaistusta sekä kolmen kuukauden ajokieltoa.

Yrittäjä sai kotiinsa hälytyksen 22. huhtikuuta kello neljä yöllä ja kiirehti Heinolan Myllyojalla olevalle teollisuuskiinteistölle huomatakseen, että murtautuja oli poistumassa kupariputkilastin kanssa. Yrittäjä soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti lähtevänsä varkaan perään. Varkaan matka suuntautui Heinolasta Lahteen vievälle moottoritielle, missä autojen nopeudet nousivat enimmillään yli 180 kilometriin tunnissa.

Oikeudessa kiisteltiin korkean ajonopeuden syystä. Syyttäjän mukaan omin päin jäljitykseen ryhtynyt yrittäjä oli "painostuksellaan" aiheuttanut karkuun lähteneen vauhdin kiihtymisen ja oli siten osaltaan ollut syyllinen liikenneturvallisuuden törkeään vaarantamiseen.

– Ei kai yhteiskunnan kannalta voi olla pointti, että varkaalle on turvattava mahdollisimman rauhallinen kotimatka, kuului puolustuksen kommentti.

Puolustuksen mukaan seuraaminen tapahtui niin etäältä, ettei varas voinut sitä havaita. Varkaan nopeus johtui hänen pyrkimyksestään päästä nopeasti pois rikospaikalta. Jäljittäjä oli ajanut myöhemmin ylinopeutta, mutta se oli johtunut siitä, kuinka hän oli tulkinnut hätäkeskuksen ohjeita.

Takaa-ajon aikana käyty puhelinliikenne tallentui hätäkeskuksen nauhalle. Hätäkeskuspäivystäjä muun muassa kysyi, oliko mahdollista nähdä takaa-ajetun auton rekisteritunnus ja autossa olevien henkilöiden määrä. Yrittäjän täytyi nostaa nopeutta päästäkseen lähelle seurattavaa. Nauhalta käy ilmi, kuinka yrittäjä kertoo pyydetyt tiedot ja kauhistelee ajonopeutta.

Nauhan mukaan hätäkeskuksella ei ollut aluksi tietoa, mistä ja milloin poliisi tulisi paikalle. Puolustus totesikin, että ilman yrittäjän käynnistämää jäljitystä varasta tuskin olisi tavoitettu. Myöhemmin takaa-ajon kuluessa hätäkeskus antoi yrittäjälle ohjeita siitä, millaisia toimia poliisi viritti ja milloin hänen tulisi irrottautua jäljityksestä. Kun ajoa oli jatkunut reilut 30 kilometriä varas ajautui poliisin Lahden Karisman pohjoispuolelle virittämään tiesulkuun.

Tuolloin yrittäjälle jäi käsitys, että hän oli toiminut oikein. Muutama päivä myöhemmin hän sai kutsun Heinolan poliisiasemalle, jossa kerrottiin että tulossa oli syyte.

– Varkaan kiinniottopaikalla, poliisi sanoi minulle hyvää yötä ja kiitos. Ensin kiitokset, sitten syyte, yrittäjä ihmetteli.

Puolustus muistutti, nauha todisteenaan, ettei hätäkeskus missään vaiheessa kyseenalaistanut yrittäjän jäljitystä, vaan käytti sitä tietojen välittämiseen poliisille, joka valmisteli onnistuneen kiinnioton.

– Tavallisella kansalaisen on täysin mahdotonta kyseisessä tilanteessa erottaa, kuinka laillisuus ja viranomaisten odotukset eroavat, yrittäjän asianajaja totesi.

Puolustus vaatikin syytteen hylkäämistä. Vaihtoehtona on rikoksen toteaminen, mutta tuomitsematta jättäminen.

Syyttäjä totesi loppulausunnossaan pitävänsä kiinni vähintään minimipäiväsakoista sekä minimiajokiellosta.

Jutun tuomio annetaan 11.12.

Oikeudenkäynti jatkuu vuonna 1968 syntyneen, Helsingissä asuvan kuparivarkaan osalta 17.12, sillä hän ei saapunut torstaina paikalle. Miestä syytetään kolmesta varkaudesta, huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.