Salpakankaan uuden koulun tiloissa pakokaasun ja viemärin hajua

Salpakankaan koulun uudistaminen aloitettiin vuonna 2011. Juha Peurala

Vili Uuskallio

Salpakankaan koulun uusissa tiloissa on kärsitty tilapäisistä sisäilmaongelmista. Muutamissa luokissa on havaittu pakokaasun ja viemärin hajua, joka on aiheuttanut oireita osalle oppilaista ja opettajista.

Ongelmat liittyvät todennäköisesti ilmastointiin ja edelleen jatkuvaan koulun laajennustyöhön, arvioi Hollolan tilakeskuspäällikkö Tuomo Vesikko.

- Ilmanvaihtoon on tullut pakokaasuja työmaalta. Osittain ongelmat johtuvat työmaasta ja osittain siitä, että rakennusta vielä ajetaan sisään.

Syitä sisäilmaongelmiin on selvitetty. Esimerkiksi muovimaton liima-aineiden haihtumista on tutkittu, mutta siitä ei näytä olevan kysymys. Viemäriverkkoa on tutkittu savuttamalla, mutta vuotoa ei löytynyt.

- Ilmeisesti jostain syystä ilmanvaihtokonehuone on alipaineinen. Ongelmat liittyvät ilmanvaihtoon ja sinne mahdollisesti pääseviin kaasumaisiin aineisiin, Vesikko toteaa.

Vesikko uskoo, että tilanne saadaan kuntoon alkutalven aikana.

- Ilmanvaihdon kanssa painitaan usein vuosi tai kaksi, että se toimii optimaalisella tavalla. Varsinaisesti mitään sellaista sisäilmaongelmaa ei ole, että oppilaita jouduttaisiin siirtämään paikasta toiseen.

Vuonna 2011 alkanut Salpakankaan koulun uudistaminen on kokonaisuudessaan noin 25 miljoonan euron hanke. Uuden koulun kakkosvaihe otettiin käyttöön tammikuussa. Tilojen takuuaika on voimassa.

Tekeillä oleva laajennusosa on runkovaiheessa.

- Elokuussa on valmista. Päiväkotiosa voi mennä syys-lokakuun puolelle, Vesikko ennakoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.