Ruotsi on sokissa Pisa-tuloksista

Ruotsin kouluviraston mukaan heikentyneitä tuloksia ei voi selittää maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrän kasvulla. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suru. Sokki. Herätyskello. Ruotsissa Pisa-tulokset otettiin tiistaina vastaan järkyttyneenä: mikään muu OECD-maa ei ole romahtanut tuloksissa yhtä pahasti.

Ruotsi oli Pohjoismaista heikoin, ja sijoittuu OECD-maiden keskiarvon alapuolelle niin matematiikassa, lukutaidossa kuin luonnontieteissä.

– Ruotsi häviää kaikilla rintamilla ja löydämme itsemme vakavasta tilasta. Putoamme sekä heikompien että hyvin pärjäävien oppilaiden tuloksissa. Olemme uponneet kuin kivi, opettajaliiton puheenjohtaja Eva-Lis Sirén totesi.

Sirénin mielestä etenkin vapaa kouluvalinta on lisännyt eriarvoisuutta, mistä maksetaan nyt kovaa hintaa.

Opetusministeri Jan Björklund piti tulosta vakavana, mutta vieritti suuren osan vastuusta aikaisemmille sosiaalidemokraattisille hallituksille. Hänen mukaansa porvarihallituksen tekemät uudistukset eivät vielä näy tuloksissa.

Ympäristöpuolueen Gustav Fridolinin mukaan lapset joutuvat maksamaan nykyisestä politiikasta, jonka seurauksena opettajille ei jää riittävästi aikaa tehdä työtään. Hän toivoo, että "Pisa-sokki" johtaa uudenlaiseen koulutuspolitiikkaan.

– Toivon, että tästä tulee Björklundin päättötodistus, Fridolin heitti.

Ruotsin kouluviraston mukaan heikentyneitä tuloksia ei voi selittää sillä, että heikommin ruotsia osaavien maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrä on lisääntynyt.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut