Lääkintälotta Airi Nieminen yllättyi kutsusta: Jos en olisi istunut, olisin kaatunut lattialle

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Jaakko Valtanen ensimmäisenä vieraana kättelemässä presidentti Sauli Niinistöä ja Jenni Haukiota. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Lääkintälottana toiminut Airi Nieminen, 95, kertoi itsenäisyyspäivänä tutkailevansa Linnan juhlia ja väenpaljoutta uteliaana. Viime vuonna vuoden lotaksi valittu Nieminen oli erittäin yllättynyt saadessaan ensimmäistä kertaa kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

– Jos en olisi istunut, olisin kaatunut lattialle, mutta kyllä minä aika nopeasti tokenin, Nieminen sanoo.

Nieminen aloitti lottana helmikuussa 1942, täytettyään 18 vuotta edellisenä syksynä. Hän työskenteli suurimman osan sota-ajasta Kuusamossa parakkisairaalassa

– Ei voi sanoa, että olisi ollut kahta samanlaista päivää tai tapausta. Siinä työssä tarvittiin luovuutta. Rintamilta tuli paljon sairastapauksia.

Nieminen toteaa itsenäisyyspäivän olevan vuoden tärkein päivä. Linnassa odotetuin hetki oli presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion tapaaminen.

Itsenäisyydessä riittää juhlittavaa

100-vuotias sotaveteraani Tuomas Lappalainen oli myös Linnan juhlien ensikertalainen. Hän saapui Linnan juhliin Pohjois-Karjalan Liperistä. Itsenäisyydessä riittää juhlittavaa vuosi toisensa jälkeen, hän tuumi.

– Suomi on onnistunut selviämään sodasta ja kaikista näistä vakavista muistoista, Lappalainen sanoi.

Lappalainen ei vielä ennen presidentin kättelyä osannut sanoa, viekö ilta tanssilattialle asti.

– Saa nähdä, kyllähän sitä jossain pyörähtäisi, Lappalainen tuumi.

Kättelyn jälkeen presidentti Niinistö ja rouva Haukio kävivät tervehtimässä veteraaneja ja lottia. Kahvituokion yhteydessä 97-vuotias sotaveteraani Mauri Maunula lauloi Haukiolle Äänisen yö -kappaleen.

Presidenttiparin kätteli ensimmäisenä kenraali Jaakko Valtanen

Presidenttiparin isännöimä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa alkoi iltaseitsemältä. Ensimmäisenä kättelyyn saapui 93-vuotias kenraali Jaakko Valtanen.

Valtanen on rannikkotykistön upseeri ja sotilas, joka toimi Puolustusvoimien komentajana vuosina 1983–1990. Hän on viimeinen komentajista, joka on osallistunut sotatoimiin.

Espoolainen Valtanen on aloittanut kättelyn myös kahtena edellisenä vuonna.

Juhlien teemana oli tänä vuonna ympäristö. Kutsuvieraina on runsaasti ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia. Yhteensä vieraita on kutsuttu noin 1 700.

Ympäristöteema näkyi niin ruuassa kuin asuissakin. Presidentin puoliso Jenni Haukio edusti valkoisessa, suoralinjaisessa iltapuvussa, joka oli valmistettu koivuperäisestä ioncell-kuidusta. Kansanedustaja Susanna Kosken (kok.) hiuksissa oli puolestaan viljantähkistä tehty koriste.

Tv-katsojia hämmästytti se, että kättelyjonoon muodostui paikoin niin isoja aukkoja, että presidenttipari joutui odottamaan seuraavia käteltäviä. Poikkeuksellista juhlissa oli myös se, että aiemmista presidenteistä paikalla oli vain Tarja Halonen. Martti Ahtisaari jätti juhlat väliin selkäleikkauksesta toipumisen vuoksi. Myöskään Mauno Koiviston leski Tellervo Koivisto ei osallistunut juhliin.

Aaro isovanhempien hoivissa

Ympäristö ja ilmasto ovat paljon suurempia asioita kuin yhden illan kannanottoja, presidentti Sauli Niinistö sanoi toimittajille ennen itsenäisyyspäivän Linnan juhlien alkua.

Juhlien teemaksi on tänä vuonna valittu ympäristö.

– Toivoisin, että ylipäätään tämä asiakokonaisuus tulee tätäkin kautta muistutettua. Siitä tässä ennemminkin on kysymys, Niinistö sanoi.

Kun Haukiolta kysyttiin lapsiperheenä elämisestä nykypäivän Suomessa, Haukio vastasi kysymyksen olevan henkilökohtainen.

– Oikein hyvä on elää. Suomessa on hyvin järjestetty lapsiperheiden asema, Haukio sanoi.

Hän kertoi kuitenkin toivovansa, että asenteet ja ilmapiiri olisivat lapsiperheille kannustavampia.

Presidenttiparin alkuvuodesta syntynyt Aaro-poika vietti illan isovanhempien hoivissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.