Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Voiko tämä olla totta? Suomesta suhteellisesti eniten lähtijöitä Syyrian sotaan

Syyrian sisällissota houkuttelee eurooppalaisia muslimeja ennennäkemättömällä tavalla, kertoo Keskisuomalainen. Lehden mukaan Suomesta on lähtenyt väkeä Syyrian sotaan suhteellisesti enemmän kuin mistään muualta Euroopasta. Kaikkiaan Syyriassa on ehkä jo yli 2000 eurooppalaistaistelijaa.

Norjan valtiollisen puolustustutkimuskeskuksen FFI:n tuoreen selvityksen mukaan 12:sta muslimiväestöltään merkittävästä Euroopan maasta on lähtenyt Syyrian sotaan vähintään 1100 mutta mahdollisesti jopa 1800 vapaaehtoista taistelijaa. Lähtijöiden määrä on suurempi kuin kaikissa muissa viime vuosikymmenten konflikteissa yhteensä, tutkimuksessa todetaan.

Suomi ei kuulunut tutkittaviin maihin pienen, vain noin 60 000 hengen muslimipopulaationsa vuoksi.

Tutkimusta johtanut Thomas Hegghammer vahvistaa kuitenkin sähköpostiviestissään, että Suomesta lähteneiden määrä - sisäministeriön elokuisen raportin mukaan noin 20 henkilöä - on suhteellisesti koko Euroopan suurin, kun sitä verrataan maassa asuvien muslimien määrään.

Suomen jälkeen seuraavaksi eniten Syyriaan lähtijöitä on ollut Tanskasta, Norjasta, Belgiasta ja Itävallasta. Tutkijalla ei ole selitystä sille, miksi pienet Pohjoismaat ovat niin vahvasti edustettuina.

- Johtopäätösten vetämisen suhteen kannattaa olla varovainen, koska yksittäiset verkostot saattavat heiluttaa lukuja paljon. Kannattaa huomata, että Belgiassa on pikkukaupunkeja, jotka ovat lähettäneet Syyriaan enemmän taistelijoita kuin koko Suomi, Hegghammer toteaa sähköpostiviestissään.