Voiko tämä olla totta? Suomesta suhteellisesti eniten lähtijöitä Syyrian sotaan

Tuntematon kapinallistaistelija etsi vihollisia vallatusta rakennuksesta Syyrian koillisessa Deir Ezzorin kaupungissa. Ahmad Aboud/Lehtikuva

Syyrian sisällissota houkuttelee eurooppalaisia muslimeja ennennäkemättömällä tavalla, kertoo Keskisuomalainen. Lehden mukaan Suomesta on lähtenyt väkeä Syyrian sotaan suhteellisesti enemmän kuin mistään muualta Euroopasta. Kaikkiaan Syyriassa on ehkä jo yli 2000 eurooppalaistaistelijaa.

Norjan valtiollisen puolustustutkimuskeskuksen FFI:n tuoreen selvityksen mukaan 12:sta muslimiväestöltään merkittävästä Euroopan maasta on lähtenyt Syyrian sotaan vähintään 1100 mutta mahdollisesti jopa 1800 vapaaehtoista taistelijaa. Lähtijöiden määrä on suurempi kuin kaikissa muissa viime vuosikymmenten konflikteissa yhteensä, tutkimuksessa todetaan.

Suomi ei kuulunut tutkittaviin maihin pienen, vain noin 60 000 hengen muslimipopulaationsa vuoksi.

Tutkimusta johtanut Thomas Hegghammer vahvistaa kuitenkin sähköpostiviestissään, että Suomesta lähteneiden määrä - sisäministeriön elokuisen raportin mukaan noin 20 henkilöä - on suhteellisesti koko Euroopan suurin, kun sitä verrataan maassa asuvien muslimien määrään.

Suomen jälkeen seuraavaksi eniten Syyriaan lähtijöitä on ollut Tanskasta, Norjasta, Belgiasta ja Itävallasta. Tutkijalla ei ole selitystä sille, miksi pienet Pohjoismaat ovat niin vahvasti edustettuina.

- Johtopäätösten vetämisen suhteen kannattaa olla varovainen, koska yksittäiset verkostot saattavat heiluttaa lukuja paljon. Kannattaa huomata, että Belgiassa on pikkukaupunkeja, jotka ovat lähettäneet Syyriaan enemmän taistelijoita kuin koko Suomi, Hegghammer toteaa sähköpostiviestissään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 4. Nastolassa kiinni otettu mies vangittiin tapon yrityksestä epäiltynä – poliisilla tutkittavana toinenkin tapon yritys Lahdessa
 5. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 6. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 7. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 8. Vierumäelle rahakas golfkisa myös tälle vuodelle
 9. Nelostieltä sivuun ajautunut auto törmäsi liikennemerkkiin Hartolassa
 10. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 11. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 12. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 13. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 14. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 15. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.