Amer Sportsista tehtiin miljardien ostotarjous – Suunnolla ja muilla brändeillä "valtavia mahdollisuuksia kasvaa Kiinassa"

Amer Sports kuuluu Helsingin pörssin suuriin yhtiöihin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Urheiluvälineitä valmistavasta suomalaisesta pörssiyhtiöstä Amer Sportsista tehtiin perjantaina julkinen ostotarjous.

Kiinalaisen Anta Sports Productsin johtama sijoittajien yhteenliittymä tarjoaa Amerista 40 euroa osakkeelta. Sijoittajaryhmässä ovat mukana myös aasialainen pääomasijoitusyhtiö FountainVest Partners , sijoitusyhtiö Anamered Investments ja kiinalainen it-jätti Tencent . Yrityskauppa maksettaisiin käteisellä.

Amer Sportsin hallitus suosittelee osakkeenomistajille ostotarjouksen hyväksymistä. Yhtiön osakkeenomistajista muun muassa eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma ovat jo sitoutuneet hyväksymään ostotarjouksen.

Amer tunnetaan suksista ja Suunnon kelloista

Antan brändijohtajan James Zhengin mukaan keskeinen syy ostotarjouksen tekemiselle on, että Anta haluaa laajentua maailmanlaajuiseksi yhtiöksi. Nyt Antan liiketoiminta on käytännössä kokonaan Kiinassa.

– Amer tarjoaa meille mahdollisuuden laajentua. Useimmat Amerin brändeistä ovat maailmanlaajuisia, Zheng kertoi STT:lle tiedotustilaisuuden yhteydessä Helsingissä perjantaina.

Anta uskoo, että Amerin tuotteilla on paljon potentiaalia myös Kiinassa.

– Näemme paljon mahdollisuuksia tulevissa Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisissa. Uskon, että useimmilla Amerin brändeillä on valtavia mahdollisuuksia kasvaa Kiinan markkinoilla, Zheng sanoi.

Antan rahoitusjohtajan Dennis Taon mukaan Antan ja Amerin tuotevalikoimat tukevat hyvin toisiaan. Antan liikevaihdosta valtaosa tulee vaatteista ja jalkineista, kun taas Amerilla on paljon erilaisia urheiluvälineitä. Amerin tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Salomon, Wilson, Atomic ja Suunto.

Antan mukaan uudet omistajat voisivat tukea Amerin kasvua tarjoamalla pääsyn jakelu- ja hankintaketjuihin Kiinassa. Antalla on noin 10 000 myymälän verkosto eri puolilla Kiinaa.

Antan johtaman sijoittajaryhmän mukaan yritysostolla ei olisi välittömiä vaikutuksia Amerin toimintaan. Amerin pääkonttori pysyisi Helsingissä, ja sijoittajat ovat pyytäneet toimitusjohtaja Heikki Takalaa jatkamaan yhtiön johdossa.

Analyytikko pitää tarjousta hyvänä omistajille

Kaupankäynti Amerin osakkeella keskeytettiin perjantaina ennen Helsingin pörssin aukeamista. Ostotarjouksen julkistamisen jälkeen kaupankäynti Amerin osakkeella jatkui jälleen.

Amerin osakkeen keskiviikon päätöskurssi oli 35,2 euroa, eli ostotarjous ylittää yhtiön aiemman kurssin noin 14 prosentilla. Torstaina yhtiön osakkeella ei käyty kauppaa, koska Helsingin pörssi oli itsenäisyyspäivänä kiinni.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikon Petri Kajaanin mielestä 40 euroa osakkeelta on Amerin omistajien näkökulmasta hyvä tarjous.

– Veikkaan, että moni osakkeenomistaja olisi valmis ottamaan tarjouksen vastaan, Kajaani arvioi STT:lle aamupäivällä ennen ostotarjouksen julkistamista.

Perjantaina iltapäivällä Amerin osake oli kahdeksan prosentin nousussa noin 38 eurossa.

Amer Sports kuuluu Helsingin pörssin suuriin yhtiöihin. Sen markkina-arvo on reilut neljä miljardia euroa.

Keskustelut alkoivat noin vuosi sitten

Amer oli syyskuussa kertonut Antan johtaman sijoittajaryhmän kiinnostuksesta ostotarjouksen tekemiseen. Perjantaina konsortion edustajat kertoivat, että keskustelut olivat alkaneet jo viime vuoden lopulla.

Ostotarjous alkaa suunnilleen 20. joulukuuta, ja se on voimassa noin kymmenen viikon ajan. Suunnitelmana on, että sijoittajaryhmä vetää Amerin pois pörssistä saatuaan haltuunsa yli 90 prosenttia yhtiön omistuksesta.

Konsortioon kuuluvan FountainVest Partnersin johtaja Andrew Huang sanoi sijoittajaryhmän olevan hyvin luottavainen yrityskaupan toteutumiseen.

– Kaikki palaute, mitä olemme saaneet Amerin omistajilta on, että he tukevat kaupan toteutumista, Huang sanoi.

--

Korjattu aiempaa uutista 7.12.2018 kello 18.22: Amer ei syyskuussa kertonut käyvänsä neuvotteluja Antan johtaman sijoittajaryhmän kanssa. Amer kertoi ryhmän kiinnostuksesta ostotarjouksen tekemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.