Amer Sportsista tehtiin miljardien ostotarjous – Suunnolla ja muilla brändeillä "valtavia mahdollisuuksia kasvaa Kiinassa"

Amer Sports kuuluu Helsingin pörssin suuriin yhtiöihin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Urheiluvälineitä valmistavasta suomalaisesta pörssiyhtiöstä Amer Sportsista tehtiin perjantaina julkinen ostotarjous.

Kiinalaisen Anta Sports Productsin johtama sijoittajien yhteenliittymä tarjoaa Amerista 40 euroa osakkeelta. Sijoittajaryhmässä ovat mukana myös aasialainen pääomasijoitusyhtiö FountainVest Partners , sijoitusyhtiö Anamered Investments ja kiinalainen it-jätti Tencent . Yrityskauppa maksettaisiin käteisellä.

Amer Sportsin hallitus suosittelee osakkeenomistajille ostotarjouksen hyväksymistä. Yhtiön osakkeenomistajista muun muassa eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma ovat jo sitoutuneet hyväksymään ostotarjouksen.

Amer tunnetaan suksista ja Suunnon kelloista

Antan brändijohtajan James Zhengin mukaan keskeinen syy ostotarjouksen tekemiselle on, että Anta haluaa laajentua maailmanlaajuiseksi yhtiöksi. Nyt Antan liiketoiminta on käytännössä kokonaan Kiinassa.

– Amer tarjoaa meille mahdollisuuden laajentua. Useimmat Amerin brändeistä ovat maailmanlaajuisia, Zheng kertoi STT:lle tiedotustilaisuuden yhteydessä Helsingissä perjantaina.

Anta uskoo, että Amerin tuotteilla on paljon potentiaalia myös Kiinassa.

– Näemme paljon mahdollisuuksia tulevissa Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisissa. Uskon, että useimmilla Amerin brändeillä on valtavia mahdollisuuksia kasvaa Kiinan markkinoilla, Zheng sanoi.

Antan rahoitusjohtajan Dennis Taon mukaan Antan ja Amerin tuotevalikoimat tukevat hyvin toisiaan. Antan liikevaihdosta valtaosa tulee vaatteista ja jalkineista, kun taas Amerilla on paljon erilaisia urheiluvälineitä. Amerin tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Salomon, Wilson, Atomic ja Suunto.

Antan mukaan uudet omistajat voisivat tukea Amerin kasvua tarjoamalla pääsyn jakelu- ja hankintaketjuihin Kiinassa. Antalla on noin 10 000 myymälän verkosto eri puolilla Kiinaa.

Antan johtaman sijoittajaryhmän mukaan yritysostolla ei olisi välittömiä vaikutuksia Amerin toimintaan. Amerin pääkonttori pysyisi Helsingissä, ja sijoittajat ovat pyytäneet toimitusjohtaja Heikki Takalaa jatkamaan yhtiön johdossa.

Analyytikko pitää tarjousta hyvänä omistajille

Kaupankäynti Amerin osakkeella keskeytettiin perjantaina ennen Helsingin pörssin aukeamista. Ostotarjouksen julkistamisen jälkeen kaupankäynti Amerin osakkeella jatkui jälleen.

Amerin osakkeen keskiviikon päätöskurssi oli 35,2 euroa, eli ostotarjous ylittää yhtiön aiemman kurssin noin 14 prosentilla. Torstaina yhtiön osakkeella ei käyty kauppaa, koska Helsingin pörssi oli itsenäisyyspäivänä kiinni.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikon Petri Kajaanin mielestä 40 euroa osakkeelta on Amerin omistajien näkökulmasta hyvä tarjous.

– Veikkaan, että moni osakkeenomistaja olisi valmis ottamaan tarjouksen vastaan, Kajaani arvioi STT:lle aamupäivällä ennen ostotarjouksen julkistamista.

Perjantaina iltapäivällä Amerin osake oli kahdeksan prosentin nousussa noin 38 eurossa.

Amer Sports kuuluu Helsingin pörssin suuriin yhtiöihin. Sen markkina-arvo on reilut neljä miljardia euroa.

Keskustelut alkoivat noin vuosi sitten

Amer oli syyskuussa kertonut Antan johtaman sijoittajaryhmän kiinnostuksesta ostotarjouksen tekemiseen. Perjantaina konsortion edustajat kertoivat, että keskustelut olivat alkaneet jo viime vuoden lopulla.

Ostotarjous alkaa suunnilleen 20. joulukuuta, ja se on voimassa noin kymmenen viikon ajan. Suunnitelmana on, että sijoittajaryhmä vetää Amerin pois pörssistä saatuaan haltuunsa yli 90 prosenttia yhtiön omistuksesta.

Konsortioon kuuluvan FountainVest Partnersin johtaja Andrew Huang sanoi sijoittajaryhmän olevan hyvin luottavainen yrityskaupan toteutumiseen.

– Kaikki palaute, mitä olemme saaneet Amerin omistajilta on, että he tukevat kaupan toteutumista, Huang sanoi.

--

Korjattu aiempaa uutista 7.12.2018 kello 18.22: Amer ei syyskuussa kertonut käyvänsä neuvotteluja Antan johtaman sijoittajaryhmän kanssa. Amer kertoi ryhmän kiinnostuksesta ostotarjouksen tekemiseen.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut