Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi puolustaa puheenvuoroaan Suomen Kansa Ensin -liikkeen mielenosoittajille

Mustajärvi sanoi halunneensa viestiä mielenosoittajille, ettei isänmaallisuus kuulu vain oikeistolle. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi puolustaa päätöstään käydä itsenäisyyspäivän iltana puhumassa kansallismielisen Suomen Kansa Ensin -liikkeen mielenosoituksessa. Mustajärvi sanoi halunneensa viestiä mielenosoittajille, ettei isänmaallisuus kuulu vain oikeistolle.

– Olin menossa työpaikalle, Linnan juhlista kävelin ja kuuntelin aikani mitä siellä puhuttiin. Sitten kysyin, että voisinko minäkin sanoa muutaman sanan. Minun viestini oli vähän eri kuin heidän.

Mustajärvi sanoo STT:lle pitävänsä järjettömänä näkemystä, että hänen puheenvuoronsa olisi ollut tukea äärioikeistolle.

– Olen katsellut, että oikeistolaiset ja äärioikeistolaiset ovat omineet isänmaallisuuden itselleen. Halusin avata sitä, että isänmaallisuus on paitsi valkoinen ja sininen myös punainen.

Puheen sisältöä kukaan ei ole arvostellut, hän sanoi.

– Olen yli 40 vuotta ollut poliittisessa toiminnassa mukana, ollut julkipunikki. Nyt käännetään niin päin, että minä olen muka äärioikeiston tukija. Tämä keskustelu on aivan järjetöntä, Mustajärvi kauhisteli.

Mustajärvi ei halunnut sanoa, tekisikö hän saman uudelleen.

– Ymmärrän, että jotkut ei tykännyt siitä että menin. Mutta kukaan ei ole kritisoinut sitä, mitä sanoin. Sitä on kritisoitu, että pitikö sanoa, Mustajärvi sanoi.

Mustajärvi sanoi keskustelleensa asiasta monien ihmisten kanssa, mutta piti kiinni siitä, että hänellä oli oikeus mennä puhumaan.

– Ei se niin mene, että vasemmistoliitossa sanottaisiin ihmisille, että tätä mieltä saat olla, tai että et saa mennä tänne tai tuonne, se olisi ihan luonnotonta.

Suomen Kansa Ensin määrittelee itsensä verkkosivuillaan "kansallismieliseksi ryhmittymäksi", joka katsoo olevansa oikeisto-vasemmisto -jaottelun ulkopuolella. Ryhmä pyrkii viralliseksi puolueeksi ja sanoo toimittaneensa oikeusministeriöön rekisteröitymisessä vaadittavat 5 000 kannattajakorttia.

SKE vaatii muun muassa Suomen eroa EU:sta ja markan palauttamista.

Pahoittelut puheenjohtajalle

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi Twitterissä keskustelleensa Mustajärven kanssa ja että tämä oli hänelle pahoitellut toimintaansa.

– Meillä on ehdoton nollatoleranssi rasismille sen kaikissa muodoissa eikä osallistuminen tällaisiin tapahtumiin ole hyväksyttävää, vaikka kuinka menisi puhumaan isänmaallisuudesta ilman rasismia, Andersson linjasi.

Mustajärvi ei kommentoinut puolueen puheenjohtajan lausuntoa.

– Hän antaa omat kommenttinsa. Streamauksesta näkyy mitä olen sanonut. Siitä, mitä olen sanonut, en ota kyllä yhtään perää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut