Kriitikot rankkasivat lukuelämykset - katso vuoden 2013 parhaat

Mitkä olivat kriitikoiden lukuelämykset tänä vuonna? Timo Filpus

Kirjallisuuskriitikot ovat valinneet teokset, jotka tekivät vaikutuksen kirjavuoden 2013 sadosta. Mieleenpainuvimmista lukuelämyksistä äänensä antoivat Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen, Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien kriitikot.

Päivi Alasalmi: Joenjoen laulu (Gummerus)

Kirja on kulttuuriteko. Kunnianosoitus saamelaisille, joiden tarina liikkuu näissä kansissa kolmessa aikatasossa. Rankka ja intensiivinen teos.

Joel Haahtela: Tähtikirkas, lumivalkea (Otava)

Romaani kuvaa pelottavan tarkasti pohjatonta yksinäisyyttä ja mielen järkkymistä.

Paula Hahtola: Aita (Atena)

Romaani antaa äänen vanhenevan ihmisen kivulle ja muistoille, se uskaltaa olla hiljaa ja viipyillä. Virkistävä poikkeus mediaseksikkäiden teosten joukossa.

Kari Hotakainen: Luonnon laki (Siltala)

Kari Hotakainen on aloituksen mestari, ja lopetuksen. Välillä on pohdiskelevaa ja kantaaottavaa tekstiä ihmisen itsekkyydestä. Huumori on omanlaistaan, hotakaista. Yllätyksiä riittää ja dialogit iskevät.

Riitta Jalonen: Kuka sinut omistaa (Tammi)

Kipeänkaunis kertomus nuoren tytön kasvusta, menettämisen pelosta ja menettämisestä. Kirja kysyy, kuka päättää sijoitetun lapsen elämästä. Ajankohtainen ja vaikea aihe.

Katri Kirkkopelto: Molli (Lasten Keskus)

Huikean kauniisti ja persoonallisesti kuvitettu lastenkirja on lämminhenkinen, perinteikäs ja opettavainen tarina ystävyydestä ja yksinäisyydestä.

JP Koskinen: Ystäväni Rasputin (WSOY)

Romaani kutoo intensiivisesti etenevän, lähes salapoliisimaisen fiktion Rasputinin viimeisistä vuosista ja salamurhasta. Kirjailijalla riittää mielikuvitusta henkilökuvan ulottuvuuksille ja silmää ihmisluonteen eri puolien kuvaamiselle.

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa (Teos)

Älykäs ja herkullisella ironialla maustettu, pelottavan tarkka kuvaus siitä, miten vanhuksia rahastetaan niin sanotuissa hoitokodeissa kaikista niin sanotuista palveluista.

Jenni Linturi: Malmi 1917 (Teos)

Hätkäyttävän kaunis romaani Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan kivuliaista kokemuksista nuorten näkökulmasta. Linturi näyttää uskottavasti nuorten kiihkon, naiiviuden, epävarmuuden, unelmat ja lemmen kaipuun.

Hannu Mäkelä: Pushkinin enkeli (Tammi)

Ansiokas kuvaus Venäjän kansallisrunoilijan Aleksandr Pushkinin viimeisestä päivästä osoittaa Mäkelän syvällisen paneutumisen Venäjän historiaan sekä Pushkinin elämään ja lähipiiriin.

Kreetta Onkeli: Poika joka menetti muistinsa (Otava)

Onkelin teos on lastenkirja, jota voi kutsua myös pienen pojan selviytymistarinaksi. Rohkeus ja ennakkoluulottomuus ovat valtteja - eikä pienin ole aina heikoin lenkki.

Andrei Pajanne: Autuaiden saari (Imogen)

Kotimainen yllätyskirja hahmottaa maailmankaikkeuden vaiheita yksilön näkökulmasta. Seikkailuun yhtyvät fantasia ja tarut, ihmiskunnan näkemykset ja tieto - astronomiasta astrologiaan, taiteista teknologiaan.

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme (Teos)

Venäläisen runoilijan Marina Tsvetajevan elämäkerta, olkoonkin fiktiivinen, pääsee äärettömän lähelle hänen sielunelämäänsä. Romanttinen runoilija ja hänen sisäinen monologinsa elävät romaanin joka sivulla.

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (Gummerus)

Varmaan kaikkien kirjastojen lainausykkönen, eikä ihme. Rauhala avaa lestadiolaisuuden kuin taitava kirurgi. Kirja on myös rakkausromaani, jossa on odottamaton loppu. Kieli on paikoin kuin musiikkia.

Mikko Rimminen: Hippa (Teos)

Harmillisen vähälle huomiolle jäänyt Hippa on Finlandia-palkittuun Nenäpäivään verrattuna hilpeämpi. Siinä on samaa porukassa tolloilua kuin mainiossa esikoisessa Pussikaljaromaani.

Asko Sahlberg: Herodes (WSOY)

Muhkea historiallinen romaani vie taidokkaasti ajanlaskun alun roomalaisen imperiumin valtajuonitteluihin. Ahneuden ja vallanhimon teemat puhuttelevat erinomaisesti myös nykyajassa.

Laura Save: Paljain jaloin (WSOY)

Kuka tahansa voi kirjoittaa sairaskertomuksensa, mutta vaatii taitoa tehdä siitä jumalallinen todistus elämästä! Kirjailija ehti kirjoittaa kirjan, mutta kuoli syöpään ennen sen julkistusta.

Jouni Tossavainen: Kesäpäivä (Like)

Teos etenee impressiomaisina kuvina kesäisestä maalaispäivästä. Mukana on muistoja, huolta, iloa, huomioita sekä myös pelko suvisen kauneuden päättymisestä ja uhkaavan draaman mahdollisuudesta.

Tuula-Liina Varis: Että tuntisin eläväni (WSOY)

Vahva ja taitavasti rakennettu teos risteytyvistä kohtaloista ja erilaisista selviytymistavoista, joista yksi on itsepetos.

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin (Johnny Kniga)

Hyvin etenevä tosipohjainen romaani 1980-luvun Tukholmasta homomiesten julkisena piilopaikkana. Teos asettaa kysymyksiä ihmisoikeuksista ja nuorten aikuisten identiteettihämmennyksen ja ympäristön paineiden kuormittavuudesta tulevalle elämälle.

Jonathan Franzen: Yksin ja kaukana (Siltala)

Franzen kirjoittaa esseissään linnuista, kirjallisuudesta sekä itsemurhan tehneestä ystävästään ja kollegastaan David Foster Wallacesta. Yksi huimimmista jutuista kertoo, miten Franzen kävi sirottamassa ystävänsä tuskaa saarelle, johon Robinson Crusoen esikuva haaksirikkoutui.

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär (Moreeni)

Oivallisen yksityiskohtainen kuvaus Tallinnasta 600 vuotta sitten, kun kristinuskoa juurrutettiin kansaan ja valtataistelu ja väkivalta vaanivat kaikkialla.

Jo Nesbö: Poliisi (WSOY)

Dekkareiden ystävänä Nesbö kolahti jälleen. Poliisi on jännittävä, pikkutarkka ja analyyttinen kudelma rikoksista. Kirja piti pinteessään viimeisille sivuille asti.

Novalis: Heinrich von Ofterdingen (Sanasato)

Saksalaisen klassikon Novaliksen romaanifragmentti käännettiin vihdoinkin ja erinomaisesti. Novalis kuvaa romantiikan varhaiskauden helmessä ihmisen sisäisen ja ulkoisen maailman vuorovaikutusta ja yhteen sulautumista.

Hélène Cixous: Medusan nauru ja muita ironisia kirjoituksia (Tutkijaliitto)

Poeettisen, vapauttavan ajattelun klassikkoteksti. Tervehdyttävää luettavaa tänä kulttuurillisten identiteettikorsettien aikana.

Kaijus Ervasti: Juristi liemessä. Lakimiehen keittokirja (Lakimiesliiton Kustannus)

Ensin syödään silmillä, sillä kirja on kaunis ja komeasti tehty lukunauhoineen. Kirjan reseptit seuraavat juristin urapolkua; opiskelijasta juristiin. Sivujen reunoilla on sivukirjoituksia, hauskaa ja hyödyllistä tietoa. Reseptit houkuttavat kokeilemaan.

Vesa Haapala ja Juhani Sipilä (toim.): Kiviaholinna (Avain)

Professori Jyrki Nummen juhlakirja antaa uskoa kirjallisuudentutkimuksen merkityksellisyyteen. Analyysit eivät ole itseriittoisia yksinpuheluja, vaan ne innostavat lukemaan suomalaisia klassikkoja uudelleen.

Raoul Johnsson & Ilkka Malmberg: Kauhia Oolannin sota. Krimin sota Suomessa 1854-1855 (John Nurmisen säätiö)

Sujuvasti kirjoitettu ja komeasti kuvitettu suurteos kaukaisesta sodasta, jonka yksityiskohdat ovat jo hieman unohtuneet suomalaisten tajunnasta.

Harri Kalha: Kokottien kultakausi (SKS)

Kiehtova matka belle époque -aikakauden Pariisiin, boheemeihin kabaree-piireihin ja samalla modernin viihteen ja naiskuvan juurille.

Tuula Karjalainen: Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta (Tammi)

Teos kertoo tasapainoisesti taiteilijan elämästä ja elämäntyöstä ja tuo muumibuumin varjosta etualalle Janssonin taidemaalariuden. Loistelias kuvitus.

Teemu Keskisarja: Viipuri 1918 (Siltala)

Taattua Keskisarja-laatua. Tämän kuvauksen vuoden 1918 tapahtumista voi lukea yhtä hyvin punainen kuin valkoinen, eikä kummallakaan ole syytä omien hymistelyyn tai vastapuolen vihaamiseen.

Matti Klinge: Kadonnutta aikaa löytämässä (Siltala)

Matti Klingeä on arvosteltu nirppanokkaisuudesta ja hienostelusta. Minkäpä mies sille mahtaa! Muistelmissaan hän kertoo isänsä toivoneen, että poika rettelöisi ja polttaisi tupakkaa, eikä aina nuohoaisi kirjojen parissa. Klinge kuitenkin nousi isän tahtoa vastaan ja kohosi pysyvästi kansakunnan kaapin päälle. Kapinallisuus kannattaa, lienee Klingen opetus.

Johanna Korhonen: Kymmenen polkua populismiin (Into)

Pieni pureva pamfletti, joka haastaa ajattelemaan populismin taustoja, vaikutuskeinoja ja päämääriä.

Merete Mazzarella: Elämä sanoiksi (Tammi)

Kuin intiimi kirjoittamisen oppikurssi, jossa lukija antautuu kirjailijan inspiroimaksi menneisyytensä edessä.

Petteri Pietikäinen: Hulluuden historia (Gaudeamus)

Mielisairauksien ja niiden hoidon hullu historia kautta vuosisatojen. Teos esittää suomen kielellä ensi kertaa valtaisan ja luvattoman huonosti tunnetun tieteenhistoriallisen asiakokonaisuuden.

Postimerkkivuosi 2013 (Itella Posti)

Toimittaja, aforisti Mariitta Hämäläinen on tunnettu asiakaslehtien ja kirjojen tekijä. Postimerkkikirjojen tekstejä hän kirjoittanut vuosikausia tyylillä ja taidolla. Vuoden 2013 postimerkit vievät meidät aikamatkalle. Kirjassa postimerkit ovat muovitaskuissa, alla painokuvat. Tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi, saksaksi ja englanniksi.

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina (Into)

Ensimmäinen selkeä kokonainen elämäkerta Pentti Haanpäästä. Railakas ja tuulettava otteeltaan, nautittavaa luettavaa. Vaikka elämäkerta ei ole tiukan tieteellinen esitys, se on tehty tiedemiesmäisessä ja lähdekriittisessä hengessä.

Erkki Vasara: Raskailta tuntuivat askeleet. Lauri Kristian Relanderin elämäkerta (WSOY)

Ensimmäinen täysimuotoinen elämäkerta tasavallan toisesta, usein unohduksiin jääneestä presidentistä. Teos avaa hyvin Relanderin persoonallisuutta ja sitä poliittista viitekehystä, jossa hän joutui presidenttivuosinaan toimimaan.

Peter von Bagh: Chaplin (Like)

Cinefiilin suurteos maailman tunnetuimman koomikon taiteesta ja tuotannosta on elokuvakirjallisuuden merkkitapaus. Tuhti kirja avaa Chaplinin oman elämän kipupisteet filmografian kautta.

David B.: Epileptikko (WSOY)

Epileptikko toimii sekä koskettavana perheen sairauskertomuksena että päähenkilön Davidin taiteilijaksi kypsymisen kasvutarinana. Ehdottomasti yksi merkittävimmistä ja omaperäisimmistä sarjakuvaromaaneista vuosikymmeniin.

Terhi Ekebom: Kummituslapsi (Asema)

Vuoden kotimainen yllättäjä. Sadunomainen, sivun kokoisin, herkkäviritteisin kuvin etenevä kummitustarina riipaisee syvältä. Tuore ja ennakkoluuloton lähestymistapa naittaa hienosti yhteen folkloren, satuperinteen ja sarjakuvakerronnan sortumatta silti imelyyteen.

Jeph Loeb, Tim Sale, Gregory Wright: Batman - Pitkä pyhäinpäivä (Egmont)

Pitkä pyhäinpäivä päästää lukijan sukeltamaan Yön ritarin tummanpuhuvaan maailmaan kokonaisen vuoden ja kuukauden ajaksi. Yksi niistä Yön ritarin 70-vuotisen taipaleen seikkailuista, joissa batsignaali loistaa kaikkein kirkkaimmin.

Ville ja Aino Tietäväinen: Vain pahaa unta (WSOY)

Yhteiskunnallisten tragedioiden jälkeen Ville Tietäväinen osoittaa kykynsä myös herkän ja henkilökohtaisen äärellä. Oman tyttären unista (ja tyttären kanssa!) tehty sarjakuva-albumi on kaunis, hauska ja koskettavakin teos.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut