Keltaliivien viesti meni perille – Macron vannoi kuuntelevansa kansaa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron piti televisiossa puheen kansalle maanantai-iltana. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut sadan euron kuukausikorotuksen minimipalkkaan ensi vuodesta lähtien. Macron ilmoitti asiasta televisiopuheessa, jossa hän kommentoi viime päivien keltaliivien mielenosoituksia.

Neljänä viikonloppuna Ranskassa pidetyissä mielenosoituksissa on protestoitu muun muassa polttoaineveron korotusta ja nousevia elinkustannuksia vastaan.

Presidentti lupasi myös verohelpotuksia. Muun muassa suunnitteilla ollut veronkorotus pienituloisille eläkeläisille perutaan ja työnantajia pyydetään maksamaan verovapaa bonus työntekijöilleen vuoden loupussa, Macron listasi.

Sisäministeriön mukaan mielenosoituksiin osallistui lauantaina noin 136 000 ihmistä eri puolilla maata. Pääkaupungissa keltaliivejä oli noin 10 000. Macronin mielestä mielenosoittajien turhautuminen oli monin tavoin myös oikeutettua.

– Meidän täytyy kuunnella, mitä ihmiset sanovat, ja minä aion heitä kuunnella, Macron totesi.

– Emme aio palata entiseen, vaan tämä on historiallinen käännekohta maassamme. Vuoropuhelun, keskinäisen kunnioituksen ja velvollisuuden kautta me menestymme.

"Maahanmuuttokeskustelulle on tarve"

Macronin mukaan ranskalaisessa yhteiskunnassa on myös tarve keskustella maahanmuutosta. Macron itse aikoo osallistaa keskusteluun eri instituutiot ja järjestöt kuin myös yksittäiset kansalaiset.

Puheensa päätteeksi Macron totesi, että hänen ainoa huolensa ovat ranskalaiset.

– Teille minä aion raportoida säännöllisin väliajoin. Eläköön tasavalta, eläköön Ranska, päätti Macron puheensa.

Lauantain mielenosoituksissa muun muassa sytytettiin palamaan autoja ja rikottiin ikkunoita. Protesteihin liittyen poliisi otti koko maassa kiinni yli 2 000 ihmistä.

Ranskalaisviranomaiset ovat alkaneet tutkia sosiaalisen median tilejä, joissa on oletettavasti rummutettu tukea protesteille, kertoivat lähteet uutistoimisto AFP:lle.

Brittiläisen Times-lehden mukaan satoja Venäjään kytköksissä olevia sosiaalisen median tilejä olisi käytetty lietsomaan mielenosoituksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. Padasjoella riehuu suuri maastopalo, 50 sammuttajaa taistelee liekkejä vastaan
 3. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 4. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 5. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 6. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 8. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 9. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 10. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 11. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 12. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 13. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 14. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 15. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.