"Aikamoisia orgioita", viinakauppaa, jopa talonmies ratkesi ryyppäämään - Näin kävi, kun hankalat vuokralaiset keskittyivät samaan paikkaan Lahdessa

Teppo Koskinen

Kansanedustaja Tom Packalén ehdotti viikonloppuna häiriöitä aiheuttavien Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen asukkaiden siirtämistä yhteen kaupunginosaan.

Lahdessa tiedetään, mitä sellaisesta seuraa: ei hyvää.

Kiinteistöyhtiö Putti rakennettiin 1970-luvulla Lahteen muuttaneiden teollisuuden työntekijöiden vastaanottoasunnoiksi Mukkulan kaupunginosaan.

Asunnot olivat pieniä ja halpoja. Sellaisista oli pulaa kaupungissa, jonka teollisuus vielä veti työväkeä.

Vähitellen pienet ja halvat asunnot alkoivat houkutella myös muunlaista väkeä. Kilju- ja kaljaporukat häiritsivät ja leimasivat aluetta, muut asukkaat yrittivät sietää tilannetta tai muuttaa sitä.

- Pari, kolme vuotta sitten täällä oli väliovia hakattu hajalle, mutta ne riehujat ovat kuolleet. Porukka vaihtuu sitä mukaa, kun kuolo korjaa, talonmies kuvaili talon elämää Etelä-Suomen Sanomille 90-luvulla.

Kuolemia olikin etenkin loppuvaiheissa usein, talon kanssa pitkään tekemisissä ollut kaupungin asuntohallinnon entinen työntekijä muistelee. Hän ei halua edelleenkään nimeään julkisuuteen: entisten asukkaiden kanssa ”voi tulla riitaa”, mies sanoo.

- Asukkaissa oli esimerkiksi diabeetikkoja, jotka eivät piikittäneet itseään, vaan ryyppäsivät ja sitten kuolivat, mies sanoo.

Suunnitelmallisempaa satoa kuolo korjasi silloin, kun yksi asukas kävi varta vasten pohjoisessa hakemassa haulikon, jolla surmasi toisen saman talon asukkaan.

- Aseita siellä oli ja viinanmyyjiä kävi. Aikamoisia orgioita oli rappukäytävissä, työntekijä muistelee.

Mutta muuten meno oli tavanomaista viinan ja ilkivallan sävyttämää riehumista.

- Taloon mentiin välillä enemmän ikkunoista kuin ovista sisään, entinen työntekijä muistelee.

Siksi alakerran ikkunoihin laitettiin verkot, jotka sitten poikivat varavankila-nimityksen.

Mutta väriä riitti: Kotoa lähtenyt asukas saattoi särkeä kaikki toisen talon ykköskerroksen ikkunat ohimennessään. Talonmieheltä varastettiin työkalut, kun hän lähti sulkemaan vesivahingon aiheuttanutta hanaa. Yhtiön kokouksista piti poistaa poliisin avulla häiriköt, ennen kuin puheenjohtaja pääsi tarttumaan nuijaan. Taloon muuttanut hämärämies avusti kavereitaan sarjoittamalla asuntojen lukot uudestaan niin, ettei yleisavaimella päässyt asuntoihin.

Yksi talonmies jouduttiin erottamaan, kun hän alkoi viihtyä itsekin ryypyn ääressä.

Putin kulta-aikaan ylikomisariona Lahdessa työskennellyt Aimo Ojanen oli kerran näyttämässä paikkaa Lahdessa vasta aloittaneelle nuorelle konstaapelille. He jututtivat pihalla asukkaita ja katselivat paikkoja.

- Sitten yläkerran ikkunasta lensi kattila, radio ja televisio.

Packalénin ehdotuksesta Putin tarina poikkeaa siinä, ettei taloon alun alkaen tietoisesti haluttu sijoittaa epäsosiaalisinta ainesta. Asuntojen halpuus ja pienuus tarkoitti kuitenkin sitä, että rakennukseen asutettiin vähitellen myös niin sanottuja sosiaalitapauksia.

Siitä alkoi kierre, jossa ensin seura teki kaltaisekseen, rakennuksen maine huononi, eikä vuokralaisiksi enää saatu kuin niitä, joille talon maine ei niin paljoa merkinnyt.

Talossa asui koko ajan myös siivoja vuokralaisia, jotka kärsivät tilanteesta kahdella tavalla: talo oli tietysti rauhaton, ja vähitellen asuinpaikka alkoi leimata asukasta, entinen työntekijä muistelee.

Putin ongelmat olivat tiedossa niin kaupungilla kuin poliisillakin. Niihin haettiin pitkään ratkaisua.

Mukkulaan sijoitettiin korttelipoliisi, mikä Ojasen mukaan rauhoitti tilannetta.

Lopullisesti asia ratkaistiin, kun Putin talot tulivat peruskorjausikään. Vanhat asukkaat siirrettiin asumaan muualle, eikä takaisin otettu kuin muutama.

Nykyään taloissa on muun muassa vanhusten palveluasuntoja. Putti-nimikin painui historiaan, kun talot nimettiin uudestaan Ritatorneiksi.

Kokemus on opettanut.

- Ei sellainen keskittymä ole hyvä asia. Parempi on, kun ongelmatapauksetkin asuvat hajallaan, Ojanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.