Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Päijät-Hämeen Vuoden maisemateko: Talkoolaiset raivasivat rantanäkymän yli sata vuotta vanhojen kuvien mukaiseksi

Padasjokelainen Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan kyläyhdistys on saanut Päijät-Hämeen maisemateko 2016 -tunnustuksen. Yhdistyksen talkoolaiset raivasivat talvella puita ja pensaita pois Seitniemen Alijärven rannalta niin, että kaunis järvimaisema saatiin esiin samanlaisena kuin valokuvaaja I.K. Inha ikuisti sen 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Vuoden maisemateko -kilpailun järjestää Maa- ja Kotitalousnaiset. Kaikki alueelliset voittajat pääsevät kilpailemaan valtakunnallisen kilvan voitosta. Tulos selviää joulukuussa.

Seitniemellä raivattu noin kilometrin mittainen alue on Kellosalmentien ja Alijärven rannan välissä. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kauko Rautiainen kertoo, että maaliskuussa noin 30 talkoolaista ahersi alueella neljä päivää. Työhön tarvittiin pakkassäitä, jotta raivaajat pääsivät liikkumaan myös rantajäällä.

Osa rannalla kasvaneista puista oli suuria, mutta apuun saatiin ilmaiseksi myös metsäkone ja metsätraktoreita.

- Sekä talkoolaiset että Kellosalmentien käyttäjät pitävät maisemointia hyvin onnistuneena. Jälkikeskusteluissa onkin ollut esillä, että Seitniemen ja Kellosalmen kylien läpi Virmailaan johtava tie nimettäisiin I.K. Inhan maisematieksi.

Alijärven rannan raivausideaa ehdotti toimittaja ja kirjailija Veikko Neuvonen, joka on ollut Virmailassa kesäasukkaana jo pitkään. Neuvonen on tutkinut kirjailija ja valokuvaaja Into Konrad Inhan vaiheita Padasjoella ja hänen ottamiaan valokuviaan. Inha kuvasi paljon Päijänteen sekä Kellosalmen- ja Virmailantien maisemia. Yksi merkittävä kuvauskohde oli Alijärvi ja sen hämyinen saarimaisema.

Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan kyläyhdistyksen 2015 vuosikokouksessa tehtiin esitys Alijärven rantaa kulkevan tien maisemoinnista. Työ päätettiin tehdä talkoilla talvella, jotta myös luvat ja maanomistajien suostumukset saadaan ensin kuntoon.

Kellosalmi–Seitnimi–Virmaila valittiin tänä vuonna myös Päijät-Hämeen vuoden kyläksi. Valintaan vaikutti pienen kylän aktiivisuus muun muassa Enni Idin taiteilijakodin pelastamisessa ja kunnostamisessa.