Tänään juhlitaan televisiota - tässä 18 faktaa päivän sankarista

Leila Mehto

1. Suomen kaikkien aikojen katsotuin televisiolähetys on Miss Suomi -kilpailuiden finaali 1979, joka esitettiin Yle TV1 -kanavalla. Ohjelma keräsi 3,3 miljoonaa katsojaa. Lähetyksen mittausmenetelmä oli kuitenkin eri kuin nykypäivän televisiomittaustutkimuksissa, joita suorittaa Finnpanel.

2. Televisio on suosituin media kaikissa ikäryhmissä kautta maailman.

3. TV-katselu kasvoi 2 minuuttia tämän vuoden tammi-syyskuussa verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2015. Kasvua kertyi erityisesti olympialaisten aikaan elokuussa, jolloin päivittäinen katseluaika lisääntyi jopa 20 minuuttia. Televisiota katsottiin yhteensä päivittäin tammi-syyskuussa 2 tuntia 49 minuuttia, josta kaupallisia kanavia katsottiin 1 tunti 24 minuuttia.

4. Nykyaikaisen televisiomittausjärjestelmän (vuodesta 1987 lähtien) katsotuin ohjelma on jääkiekon MM-kilpailuiden 2016 loppuottelu Suomi-Kanada, joka esitettiin MTV3- ja MTV Sport 1 -kanavilla. Lähetys keräsi 3,25 miljoonaa katsojaa.

5. 85 prosenttia 15-34-vuotiaista suomalaisnuorista katsoo televisiota viikoittain.

6. Katsotuimpia televisiolähetyksiä vuosittain ovat muun muassa Linnan juhlat, jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut ja Ylen TV-uutiset. Myös urheilun muut suurtapahtumat, kuten neljän vuoden välein järjestettävät talvi- ja kesäolympialaiset, keräävät miljoonayleisön.

7. Maailman televisiopäivää on vietetty vuodesta 1996. YK on ottanut päivän käyttöön kunnioittakseen television takana olevaa filosofiaa, televisiota pidetään viestinnän ja globalisaation symbolina modernissa maailmassamme.

8. Lokakuussa tv:stä katsottujen elokuvien Top-10-listalla on viisi Hercule Poirot -elokuvaa, kolme James Bond -elokuvaa ja kaksi Indiana Jones -elokuvaa. Kaikista katsotuin oli Hercule Poirot: Lordin kuolema.

9. Televisio tuli Suomeen 1950-luvulla: ensimmäinen antennien välityksellä esitetty lähetys toteutettiin 24. toukokuuta 1955 Helsingissä. Säännölliset televisiolähetykset alkoivat Suomessa vuonna 1957.

10. 1970-luvulta alkaen lähes jokaisessa suomalaisessa kotitaloudessa on ollut vähintään yksi televisiovastaanotin. Yli puolella Suomen kotitalouksista oli väritelevisio 1980-luvun alkupuolella. Nykyään 96 prosentissa kotitalouksista on tv-vastaanotin. Myös nuorten alle 25-vuotiaiden talouksista 87 %:lla on TV.

11. Vuoden 2015 katsotuimmat tv-lähetykset olivat Linnan juhlat, jotka tavoittivat 2 994 000 katsojaa. Kakkosena tulivat linnan juhlien välissä näytetyt itsenäisyyspäivän uutiset (2 430 000 katsojaa) ja kolmosena jääkiekon MM-kisojen puolivälieräottelu Suomi-Tsekki (1 991 000 katsojaa).

12. Sana televisio on uudismuodoste kreikan sanasta tele ’kaukana’ ja latinan sanasta visio ’näkeminen’. Televisiota nimitettiin Suomessa vielä 1950-luvulla myös näköradioksi.

13. Nykyään 25 % TV-talouksista ja 36 % kaikista talouksista tilaa maksullisia TV-sisältöjä, joihin luetaan myös Netflixin tyyppiset videopalvelut.

14. TV tavoitti tammi-syyskuussa viikoittain (viikot 1-34) keskimäärin 91 prosenttia 4 vuotta täyttäneistä. Kaupalliset kotimaiset kanavat tavoittivat vastaavana ajanjaksona 86 % suomalaisista.

15. Mieluiten TV-ohjelmat katsotaan livenä - peräti 93 % kaikesta katselusta katsottiin tammi-syyskuussa reaaliaikaisesti. Erityisesti uutiset, urheilu ja ajankohtaisohjelmat halutaan katsoa livenä.

16. Marraskuun toisella viikolla Suomen kymmenen katsotuinta lähetystä olivat: 1. Yle Uutiset (YLE TV1) 2. Urheiluruutu (YLE TV1) 3. Haluatko miljonääriksi? (Nelonen) 4. Päivän sää (MTV3) 5. Yle Uutiset alueeltasi (YLE TV1) 6. Seitsemän Uutiset (MTV3) 7. Salatut elämät (MTV3) 8. Maajussille morsian (MTV3) 9. MTV Sport Uutiset (MTV3) 10. Tähdet, tähdet (MTV3).

17. Televisiolähetysten lähetysmuoto voi olla joko analoginen tai digitaalinen. Maailmanlaajuisesti analoginen lähetystekniikka on vielä toistaiseksi digitaalista yleisempi, mutta digitaalinen lähetystekniikka on nopeasti syrjäyttämässä analogisen tekniikan. Suomi siirtyi digitaalisiin televisiolähetyksiin 2007.

18. TV-lähetyksien seuraamiseen käytetään monipuolisesti eri laitteita. Yleisimmin TV-lähetyksiä seurataan TV-vastaanottimella ja seuraavaksi yleisimmin tietokoneella. Reilu kolmannes talouksista seuraa TV-lähetyksiä tabletilla ja/tai älypuhelimella.

Lähteet: finnpanel.fi; yle.fi, sanoma.com; ykliitto.fi; wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.