Opettaja tuomittiin yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen

Opettaja on ollut poissa opetustyöstä viime vuoden huhtikuusta lähtien, jolloin poliisi alkoi tutkia rikosepäilyjä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut helsinkiläisen Hoplaxskolanin yläkoulun opettajan yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen. Opettaja on ollut poissa opetustyöstä viime vuoden huhtikuusta lähtien, jolloin poliisi alkoi tutkia rikosepäilyjä.

Oikeuden mukaan 43-vuotias miesopettaja muun muassa lähetti nuorille pojille homoseksuaalisia viestejä ja kuvia.

– Opettaja on lähettänyt alle 16-vuotiaille miespuolisille oppilailleen kuvia muun muassa miehen sukupuolielimistä, ja hän on viestitellyt oppilaiden kanssa seksistä, itsetyydyttämisestä ja homoseksuaalisuudesta, oikeus toteaa.

Tuomittu Niklas Sten Bertel Stockmann oli oikeuden mukaan saanut kirjallisen varoituksen jo vuonna 2014, mutta oli varoituksesta huolimatta esimerkiksi viestitellyt oppilaiden kanssa sopimattomalla tavalla.

Matematiikkaa ja datatekniikkaa opettanut mies hieroi tunneilla tiettyjen oppilaiden hartioita ja niskaa, silitteli heidän hiuksiaan, halasi heitä takaapäin ja kosketteli ja silitteli heidän reisiään. Koskettelu tapahtui oikeuden mukaan, kun opettaja auttoi oppilaita luokassa.

Oppilaat kokivat opettajan koskettelun epämiellyttäväksi, ahdistavaksi ja kummalliseksi.

Opettaja kiisti rikokset oikeudessa

Opettaja kiisti käräjäoikeudessa kaikki syytekohdat. Hän myönsi teonkuvaukset osin oikeiksi, mutta katsoi, että menettelynsä ei täyttänyt lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöä. Tunnusmerkistö kuuluu rikoslaissa seuraavasti: Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on tuomittava henkilö, joka tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle koskettelemalla tai muulla tavoin seksuaalisen teon. Teon täytyy olla omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä. Tekoon voi syyllistyä myös saamalla lapsen ryhtymään edellä mainittuun tekoon.

Koskettelu ja viestittely oppilaiden kanssa oli tullut koulun tietoon jo ennen vuotta 2014. Koulu kuitenkin tyytyi tuolloin antamaan opettajalle varoituksen. Oikeuden mukaan opettajan rikollinen toiminta jatkui heti varoituksen antamisen jälkeen. Epäasiallisen toiminnan jatkuminen alkoi paljastua syksyllä 2016, ja koulu teki opettajasta rikosilmoituksen vuoden 2017 alkupuolella.

Myös koulun ex-rehtoria vastaan on nostettu virkarikossyyte, jota käsitellään tammikuussa. Nykyään toisessa koulussa työskentelevän rehtorin tapauksessa kyse on siitä, tiesikö hän opettajan toiminnasta ja toimiko hän tämän esimiehenä asianmukaisesti.

Viisi uhreista vaati opettajalta korvauksia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Opettaja velvoitettiin maksamaan kärsimyskorvausta neljälle asianomistajalle 1 200 euroa kullekin ja yhdelle asianomistajalle 1 500 euroa.

STT julkaisee opettajan nimen, koska rikokset ovat jatkuneet pitkään ja kohdistuneet opettajan vastuulla oleviin alaikäisiin lapsiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 3. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 4. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 5. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 6. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 7. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 10. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 11. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 12. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 13. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 14. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 15. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.