Lahti terhakoitui työttömyyden kitkemisessä - "Teemme niin paljon kuin julkinen organisaatio pystyy tekemään"

Vili Uuskallio

Lahti on totuttu näkemään suurten kaupunkien työttömyystilaston kärkipaikoilla. Siellä kaupunki on edelleenkin (sijalla 4.), mutta tilanne on kohentunut vuoden aikana merkittävästi.

Työttömien määrä on vähentynyt Lahdessa 639 henkilöllä, mikä on selvästi eniten suurista kaupungeista. Osaltaan kehitys voi johtua siitä, että kaupunki on ottanut entistä aktiivisemman roolin työllisyysasioissa.

- Kaupunki on vahvistanut elinkeinopolitiikkaa ja ottanut ihan eri tavalla koppia työllisyydestä. Jo (Lahden ja Nastolan) yhdistymisprosessin aikana tehtiin hurja määrä pieniä asioita. Olemme päässeet lähemmäksi yritystoimintaa ja myös tuloksiin, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.)

Lahden työttömyysaste on pudonnut vuoden aikana 1,2 prosenttiyksikköä, mikä on eniten suurista kaupungeista. Avoimet työpaikat ovat lisääntyneet vuoden takaisesta.

- Trendi on ollut ihan selvä. Se tarkoittaa elinkeinoelämän virkistymistä ja uusia yrityksiä.

Kaupunki vahvisti työllisyys- ja elinkeinopalveluitaan tämän vuoden alussa. Rostedtin mukaan Lahti on entistä tiiviimmin kiinni yrityselämässä.

- Elinkeinopäällikkö on koko ajan kädet savessa katsomassa, mitä yritykset tarvitsevat. Teemme työllisyyden eteen niin paljon kuin julkinen organisaatio pystyy tekemään. Tästä on tulossa lumipalloilmiö, että pystymme koko ajan tekemään vähän enemmän.

Nuorisotyöttömyyttä on saatu helpotettu Matkalla duuniin! -palvelulla, jossa nuoret voivat jättää työnhakuilmoituksiaan ja yritykset ilmoittaa omista vapaista paikoistaan.

Mikä mahtaa olla kaupungin toimien merkitys työllisyystilanteen kohenemisessa?

- Ei voi mitata, mikä osuus on kaupungin toimien ansiota. Emme voi päättää työpaikkoja, mutta voimme luoda mahdollisuuksia. Voimme auttaa yrityksiä kasvamaan tai ihmisiä yrittämään, Rostedt vastaa.

Työttömyyden kitkemiseksi etsitään jatkuvasti uusia keinoja. Kaupunki neuvottelee parhaillaan vaikuttavuusinvestoinneista, joita voidaan käyttää työllisyyden parantamiseen tai sairauspoissaolojen pudottamiseen.

- Kaupunki voi tehdä sopimuksen Sitran tai jonkun muun toimijan kanssa, että esimerkiksi siitä, nuorisotyöttömyyttä saadaan vähennettyä. Hankkeen vetäjä tekee toimenpiteet ja laskuttaa provision. Kaupungille investointi on täysin riskitön.

Rostedtin mukaan työllisyyttä pyritään edistämään myös vahvistamalla ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulun ja korkeakoulujen asemaa Lahdessa. Asukasluvun ja lapsien määrän kasvu tarjoaa mahdollisuuksia.

Lähivuosina työllisyystilanteeseen vaikuttaa eteläisen kehätien rakentaminen sekä siihen kytkeytyvä uudisrakentaminen.

Suuren kaupunkien korkein työttömyysaste oli lokakuussa Porissa (18,4 prosenttia). Seuraavina tulivat Tampere (17,5), Joensuu (16,5), Lahti (16) ja Jyväskylä (15,7). Koko maassa työttömyysaste oli 12,5 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.