Joukkoliikenteestä työvoitto vihreille ja vasemmistolle - "Ihan hyvältä tuntuu päivän puurtamisen jälkeen"

Vihreiden ryhmänjohtaja Aleksi Mäntylä pitää tärkeänä, että bussilippujen hinnat saadaan pidettyä ennallaan tänä vuonna tehtyjen korotusten jälkeen. Katja Luoma

Vili Uuskallio

- Täytyy myöntää, että ihan hyvältä tuntuu tämän päivän puurtamisen jälkeen. Jotain saatiin aikaiseksi, huokaisi vihreiden ryhmänjohtaja Aleksi Mäntylä Lahden kaupunginvaltuuston budjettikokouksen päätyttyä.

Valtuusto oli hetkeä aikaisemmin hyväksynyt äänin 54-48 Mäntylän esityksen siitä, että Lahden joukkoliikenteen lipunhintoja ei ensi vuonna koroteta. Muutosehdotus sai SDP:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton tuen.

- Pidän tärkeänä, että lipunhinnat pysyvät ennallaan, koska tänä vuonna tehtiin viiden prosentin korotus. Ei ole hyvä, jos korotukset jatkuvat. Talousarviokirja pitää sisällään aikamoisia korotuspaineita. Yleensä aina joukkoliikenne noussut ensimmäisenä esille, kun mietitään, mistä lähdetään kiristämään, Mäntylä totesi.

Valtuusto aloitti talousarvion käsittelyn aamuyhdeksän jälkeen ja hieroi asiaa melkein iltakuuteen saakka. Lukuisista asioista äänestettiin, mutta vain joukkoliikennettä koskevat muutosehdotukset menestyivät. Riikka Raaskan (sd.) esitys eläkeläisten alennuslipuista busseihin hyväksyttiin äänin 53-49. Esityksen mukaan kaupunki toteuttaa ensi vuonna lippumallikokeilun, joka mahdollistaisi eläkeläisten matkustamisen päivisin puoleen hintaan.

Asia tuotiin ryhmien välisissä neuvotteluissa esiin vasta sunnuntaina. Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ennakoi, että kokeilu vuo tuoda kaupungille tuottoakin.

Hyväksytyt muutosesitykset olivat vasemmistopuolueille ja vihreille työvoitto, sillä useimmat niiden ehdotuksista tulivat torpatuiksi. Ennen äänestyksiä asiat tulivat käännettyä ja kaulittua perusteellisesti, sillä ryhmäpuheenvuorojen lisäksi pelkästään yleiskeskustelun kuluessa käytettiin yli 50 puheenvuoroa.

Eniten muutosesityksiä tehtaili SDP, joka vaatii muun muassa Lahti Energian ja Lahden Talojen lisäosinkojen perumista, sote- ja sivistyspalveluiden lisämäärärahaa, lisäselvityksiä Anttilanmäen koulun myynnistä sekä Nastolan terveysaseman remontin aikaistamista.

Lähellä hyväksymistä oli esitys hammashuollon jonojen purkamiseen osoitettavasta lisämäärärahasta, joka torjuttiin äänin 53-49.

Valtuusto ei lämmennyt myöskään vasemmistoliiton ehdotukselle subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta tai vihreiden esitykselle varhaiskasvatuksen lisämäärärahasta. Varhaiskasvatuksessa joudutaan etsimään 900 000 euron säästöt, mikä tarkoittaa 80 hoitopaikan ja 18 työntekijän vähennystä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Anttilanmäen koulu päätymässä ruotsinkielisen koulun käyttöön 28.11.2016 20:02

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut