Balettilegenda Doris Laine on kuollut – "Hän oli sukupolvensa johtava tanssijatar", sanoo Jorma Uotinen

Tanssialan vaikuttaja Doris Laine-Almi kuvattuna Helsingissä 17. lokakuuta 2011. Hän toimi Kansallisbaletin tanssijana 1947-1976. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Suomen kansallisbaletin entinen taiteellinen johtaja ja ensitanssija Doris Laine kuoli lauantaina. Hän oli kuollessaan 87-vuotias. Tiedon Laineen kuolemasta Kansallisoopperalle ja -baletille antoivat Laineen omaiset.

Laine teki pitkän ja merkittävän uran tanssijana ja tanssitaiteen edistäjänä.

Laine syntyi Helsingissä työläisperheeseen. STT:n merkkipäivähaastattelussa 2001 Laine kertoi vanhempiensa pitäneen balettia höpsötyksenä, mutta Laine piti päänsä. Hän halusi tanssia ja rahoitti balettikoulun lopulta jakamalla sisarensa kanssa sanomalehtiä, kerrotaan Suomen kansallisooppera- ja baletin muistotekstissä.

Sitkeys kannatti. Laine kiinnitettiin jo 15-vuotiaana Kansallisbalettiin eli silloiseen Suomalaisen Oopperan balettiin. Uransa aikana lahjakas tanssija tuli tunnetuksi erityisesti Illusia-hahmostaan Pessi ja Illusia -baletissa.

Uotinen: Laine oli sukupolvensa johtava tanssija

Tanssija ja koreografi Jorma Uotisen mukaan Laineen merkitys Suomen tanssitaiteen kehityksessä on ollut fundamentaalinen.

– Hän oli oman sukupolvensa johtava tanssijatar ja teki kaikki suuret tehtävät silloin. Hän oli myös hyvin vahva järjestöihminen. Hän oli aina ajamassa hyvin voimakkaasti tanssijoiden asioita, Uotinen sanoi STT:lle lauantai-iltana.

Uotiselle on jäänyt pitkään ja hyvin tuntemastaan Laineesta lämpimät ja hyvät muistot.

– Muistelen häntä lämmöllä ja suurella kunnioituksella hänen työtään ja saavutuksiaan kohtaan.

Uotinen kertoo olleensa Laineen kanssa tekemisissä viime vuosina muun muassa balettiensi-iltojen yhteydessä.

Balettitanssija Aku Ahjolinna puolestaan kuvailee vahvatahtoisuutta yhdeksi Laineen määrittäväksi piirteeksi. Hän oli Laineen pitkäaikainen työtoveri.

– Hän ei koskaan valittanut ja oli hyvin vahvatahtoinen. Eräs vieraileva balettimestari kuvaili häntä työhevoseksi.

Avioliitto nosti kateellisia puheita

Doris Laine oli naimisissa tenori Alfons Almin kanssa. Almi eteni myöhemmin Oopperan johtoon. Hän kuoli vuonna 1991.

Laine kertoi STT:lle merkkipäivähaastattelussa, että oppi mieheltään tavattomasti. Esimerkiksi, että mitään ei tapahdu, jos ei vain rohkeasti mene ja esitä asiaansa. Oma puoliso oli itse hyvä esimerkki, sillä hän vaihtoi uransa meijerijohtajasta johtavaksi tenoriksi.

Avioliitto oopperajohtajan kanssa herätti kuitenkin myös kateutta. Vaikka Laine itse tiesi menestyneensä omilla ansioillaan, osa ihmisistä puhui ikävään sävyyn.

– Olisin päässyt helpommalla, jos en olisi ollut naimisissa Alfonsin kanssa, Laine totesi kansallisoopperan- ja baletin muistotekstin mukaan.

"Hän kuului tanssimme historiaan"

Laineen tanssijan ura jatkui vuoteen 1976, jolloin hän tanssi viimeisen kerran Kansallisbaletin Joutsenlammessa. Hän sai myös kansainvälistä tunnustusta ja esiintyi uransa aikana muun muassa Moskovan Bolshoi-teatterissa ja Lontoon Royal Albert Hallissa.

Kansallisbaletin taiteellisena johtajana Laine toimi vuosina 1985–1992. Hän työskenteli myös Berliinissä Komische Operin baletin johtajana.

Tanssijauransa jälkeen Laine toimi tuomarina useissa tanssikilpailuissa ja muun muassa Taiteen keskustoiminnan puheenjohtajana. Hän omistautui tanssialalle ja teki töitä koko uransa ajan tanssin edistämiseksi.

– Laine oli koko ajan kiinnostunut, missä mennään ja oli hyvin kiinnostunut nuorista tanssijoista, Ahjolinna kuvailee.

– Hän kuului tanssimme historiaan. Olisin toivonut, että hän olisi voinut elää vuoteen 2022, jolloin Suomen Kansallisbaletti täyttää 100 vuotta, Ahjolinna lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 2. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota
 3. Lahden keskustan nopeusrajoituksia lasketaan – muutoksella halutaan kasvattaa turvallisuutta ja vähentää meluhaittoja
 4. Hämeenkoskella on nyt yksi ravintola vähemmän - Villa Wellamo löi lapun luukulle ja hakeutui konkurssiin
 5. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 6. Lahdessa kuvataan elokuvaa ekologisesti – näin se onnistuu
 7. Vanhojen henkilöllisyystodistusten käytöstä luovutaan OP:n konttoreissa
 8. Puu kaatui sähkölinjalle Lahden Renkomäessä – tie oli osittain poikki Johtokadulla
 9. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 10. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, josta päätetään tänään, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 11. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 12. Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana
 13. Tiesitkö, että Lahden taidemuseon kokoelma-aineistoja näkee nyt myös netistä? – Finnassa on julkaistu jo noin kolmesataa museon teosta
 14. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 15. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.