Polttimolla selvittiin säikähdyksellä, vahingot silti kymmeniätuhansia

Kari Anttinen

Lahden Polttimolla Niemenkadulla sammutettiin perjantaina iltapäivällä tulipaloa. Liekit riehuivat putkistossa ja vaikuttivat aluksi uhkaavan alueella olevaa paahtimorakennusta.

Palomestari Kari Sipilän mukaan palo sai alkunsa mallaspaahtimessa liikaa lämmenneestä maltaasta. Lämpö sytytti poistoilmahormistossa olleet, paahdinprosessissa syntyvät epäpuhtaudet.

Henkilökunta havaitsi lämmönnousun, aloitti alkusammutuksen ja avasi savunpoistoluukut. Samalla aloitettiin varotoimena paahtimen tyhjentäminen maltaasta.

Kari Sipilän mukaan lämpö kohosi putkistossa niin korkeaksi, että putken eristeet syttyivät paikoin tuleen ja liekit löivät putkien ulkopuolellekin.

Putkisto vie paahtimilta suodattimien kautta ulos. Pihalla oli kaksi siirtolavaa, joilla olleisiin jätteisiin kytenyt palo levisi. Lavat tyhjennettiin Polttimon pihalle ja sammutettiin. Sipilän mukaan sammutettu jäte viedään viimeistään maanantaina kaatopaikalle.

Vahingot ovat alustavan arvion mukaan kymmeniätuhansia euroja.

Tuli uhkasi paahtimoa jo toisen kerran puolen vuoden sisällä. Heinäkuussa pelastuslaitos sammutti sen vieressä olleen vanhemman paahtimen palon. Rakennus kärsi palo-, vesi- ja savuvahinkoja ja se purettiin myöhemmin.

Nyt uhattuna ollut uudempi noin 120 neliön rakennus saatiin tuolloin säästettyä ja se kärsi vain vähäisiä savuvahinkoja.

Palo aiheuttaa tehdaspäällikkö Mika Mäkelän arvion mukaan muutaman viikon tuotantokatkoksen Polttimon paahtoyksikköön. Hormiputkistot pitää uusia, mutta itse paahtolaitteisto ei ole vaurioitunut.

- Asiakkaillemme tämä ei näy varmasti millään lailla. Pystymme toimittamaan näitä kyseisiä tuotteita Viking Maltin muilta tehtailta.

Lahden-tehtaan paahdin on irrallinen muusta tehtaan tuotannosta, eikä se vaikuta päätuotteen maltaan tuotantoon.

- Paahtoyksikkö on marginaalinen verrattuna muuhun tuotantoon, joten työt eivät tehtaalla katkea.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut