Museoiden remonttiputki hellittää viimein - Hiihtomuseo kuitenkin suljetaan jälleen MM-kisojen ajaksi

Krista Koivisto

Lahden kaupunginmuseo on kärvistellyt remonttien kurimuksessa vuosien ajan. Osansa ovat saaneet kaikki museot: taidemuseo, historiallinen museo ja nyt viimeisimpänä hiihtomuseo sekä radio- ja tv-museo.

Olkoonkin, että remontit ovat luonnollisesti pienentäneet kävijämäärää varsin mojovastikin, koska museoiden ovenripoja on saanut repiä turhaan, mutta tarpeen kaikki oli tehdä, sanoo Lahden museonjohtaja Timo Simanainen.

Hiihtomuseo ja radio- ja tv-museo ovat olleet pitkään kiinni, mutta ensi vuonna ne jälleen aukeavat yleisölle entistä ehompina ja uudella, nykyaikaisella tekniikalla varustettuina.

Osa hiihtomuseosta avataan loppiaisena 6. tammikuuta. Silloin avataan museon toimintaosasto, kuten mäkihyppysimulaattori. Hiihdon MM-kisojen ajaksi museo kuitenkin sulkee jälleen ovensa.

- Tila on MM-kisaorganisaation käytössä, ja silloin me joudumme pitämään taukoa. Vitriinit ja esineistö on tarkoitus tuoda museoon yleisön nähtäville kesäsesonkiin, Simanainen kertoo.

Se luonnollisesti harmittaa, ettei museota saada omaan käyttöön kisojen aikaan. Simanainen on kuitenkin luottavainen, että kisoista Lahti saa niin paljon näkyvyyttä, että hiihtomuseo vetää väkeä vielä pitkään kisojen jälkeenkin.

Hiihtomuseolla on vielä jatkosuunnitelmiakin: tarkoitus on rakentaa näyttelytilaa maan alle ehkä jo vuonna 2018.

Radio- ja tv-museo avautuu hiihdon MM-kisojen aikaan tiistaina 28. helmikuuta. Remontti on jo valmis, mutta näyttelyä rakennetaan parhaillaan kuumeisesti, jotta kaikki saadaan valmiiksi määräaikaan mennessä.

- Tiloihin tulee uusinta tekniikkaa. Näyttelyn sisältöjä on esimerkiksi mahdollista muuttaa eri kävijäryhmien mukaan.

Taidemuseo on vielä suuri kysymysmerkki. Vesijärvenkadulla sijaitsevassa museossa tehtiin muutama vuosi sitten remonttia, jolla sokkeloista tilaa saatiin selkeämmäksi. Tekniikka jäi kuitenkin tuolloin tekemättä. Nyt kiinnostavaa on se, missä taidemuseo jatkossa sijaitsee.

- Siitä asiasta on varmuuden lisäännyttävä ensi vuonna, Simanainen sanoo.

Tilanne museokävijän kannalta on nyt siinäkin mielessä epämieluinen, että taidemuseon ohessa sijaitsee julistemuseo. Mutta se ei ole siinä jatkuvasti.

- Se on helpoiten kansainvälistettävä museomme ja sitä moni turistikin tulee kysymään. Koska meidän on pienien tilojen takia vuoroteltava taide- ja julistemuseon kesken, joudumme välillä levittelemään käsiämme, kun tulijalle ei olekaan tarjolla julisteita.

Taidemuseo tarvitsee Simanaisen mukaan nykyistä enemmän tilaa ja siinä kyljessä pitää myös julistemuseon kulkea, jatkossakin.

Ennen remontteja Lahden museoiden kävijämäärä oli vuosittain noin 55 000. Puolet tästä kertyi hiihtomuseosta. Nyt kun remontit ovat valmiit ja kaikki museot saadaan jälleen auki, Simanainen uskaltaa korottaa kävijätavoitetta - varsin reippaastikin.

- Jo ensi vuonna tavoitteemme on 70 000, ehkä jopa 75 000 kävijää. Ja jollain ihme keinolla jonain päivänä sen pitäisi olla 100 000, Simanainen maalailee.

Työ tavoitteen saavuttamiseksi ei ole helppo ja museon onkin ravistettava pölyt manttelistaan.

- Museokäynnistä pitää saada kokemuksellinen ja elämyksellinen. On keksittävä uusia sisältöjä ja toimintatapoja. Näyttelyjen pitää olla ajantasaisia ja meidän pitää kertoa ihmisille, mitä meillä on tarjolla.

Yksi tapa on Simanaisen mukaan myös lyödä hynttyyt yhteen sopivien yhteistyökumppaneiden kanssa.

- Jos yksin toimii, se tie on aika lyhyt. Yhteistyökumppaneiden kanssa voi olla mahdollisuuksia vaikka mihin.

Historiallinen museo.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut