Nuoret puhuvat: Lahdessa on helpompi saada huumeita kuin alkoholia

Teemu Leppänen

Eurooppalaisen huumeainetutkimuksen tulos ei yllätä Lahdessa toimivia päihdetyöntekijöitä. Tutkimuksen mukaan Lahden jätevesistä löytyy viidenneksi eniten amfetamiinia, kun verrattiin aineistossa mukana olleita viittäkymmentä eurooppalaiskaupunkia. Lahti nousi sijalle viisi tänä vuonna.

- Lahdessa on erittäin paha ja tasaisesti lisääntyvä huumeongelma, jota tämäkin tulos osoittaa ja vahvistaa, sanoo Irti huumeista -yhdityksen Lahden tukihenkilötoiminnan ohjaaja Pasi Tuomaila.

- Se on ollut jo tiedoissa, että Lahdessa ja lähikunnissa on paljon amfetamiinin käyttäjiä. Piireissä kuulee sen, että Lahti on amfetamiinikaupunki, minkä läpi kulkee aineita ja mistä haetaan sitä.

Nuorten psykososiaalisen tuen yksikkö Dominon yksilöohjaajana Lahden kaupungilla työskentelevä Anna Sillanpää kertoo, että nuorten mukaan amfetamiinia saa Lahdessa helposti. Osa tarttuu mahdollisuuteen.

- Ja sitä käytetään, mitä on saatavissa. Nuoret puhuvat, että heidän on helpompi saada huumeita kuin alkoholia. Ikääkin miettimättä, kyllä sitä tarjontaa on.

Sillanpään tietojen mukaan osa välittäjistä myy myös alaikäisille, osa ei.

Tuomaila arvelee, että syynä amfetamiinin korkeaan käyttöasteeseen voi olla myönteinen suhtautuminen kannabikseen. Asiakaskunnassa on nähtävissä, että pikkuhiljaa on siirrytty amfetamiinin, ekstasiin tai muihin lääkkeisiin.

- Toiseen päihteeseen siirtyminen madaltuu, mitä pitempään jotain päihdettä käyttää. Aika monesti kannabiksen jälkeen tulee kuvioihin amfetamiini. Siirtyminen on yksilöllistä, mutta kun käyttö muuttuu sairaudeksi, jossain vaiheessa ihminen haluaa kokeilla jotain muuta huumetta.

Suomen osalta tutkimuksen tehneen THL:n huumaus- ja lääkeainetestauksen kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää pitää yllättävänä sitä, että metamfetamiinin pitoisuudet jätevedessä olivat Lahdessa matalat.

Valtakunnallisesti huumeen käyttö on selvässä kasvussa.

- Lahden tilaston olisi voinut luulla olevan esimerkiksi Helsingin ja Espoon tasolla, koska kaupungit ovat niin lähellä toisiaan.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lahden amfetamiinipitoisuus ei yllätä päihdetyöntekijöitä: "Lahdessa on erittäin paha ja lisääntyvä huumeongelma"
    16.12.2016 6:00
  2. HS: Lahti on Euroopan amfetamiinikaupunki
    14.12.2016 19:02

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut