Pääkirjoitus: Yhä vain yhden miehen puolue

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Lehtikuva

James Hirvisaaren valinta oli ikävä yllätys. Jussi Halla-aho on yhden asian mies, jonkinlainen monomaanikko, jonka parhaat ominaisuudet eivät liity johtamiseen. Olli Immonenkaan ei näe muuta ongelmaa kuin monikulttuurisuuden. Juho Eerola olisi lahjakas, jos vain keskittyisi asioihin. Teuvo Hakkarainen saattaisi viihtyä paremmin sahalla kuin eduskunnassa. Pentti Oinonen yllättää positiivisesti vain olemalla hiljaa.

Voi vain kuvitella, kuinka syvästi perussuomalaiset närkästyisivät, jos joku ulkopuolinen esittäisi heidän edustajistaan edellä lainatun kaltaisia kriittisiä näkemyksiä. Ovathan paljon maltillisemmatkin kommentit yleensä nostattaneet puolueessa kovan metelin siitä, kuinka media taas lyö perussuomalaisia

Mutta kun luonnehdinnat tällä kertaa tulevat suoraan puheenjohtaja Timo Soinin kynästä, vannoutuneimpienkin perussuomalaisten lienee pakko myöntää, että niissä on ainakin jotain perää. Siitä kuten varmasti myös kunnioituksesta ja jopa pelosta kertoo, että puolueen edustajat ovat olleet hyvin varovaisia kertoessaan omia vaikutelmiaan puheenjohtajansa uunituoreesta kirjasta.

Rankinta palautetta Soini on saanut Hirvisaarelta, joka jo viime syksynä erotettiin puolueesta. Oinonen on ilmaissut loukkaantumisensa, mutta muut ovat olleet hiljaisempia. Olkoonkin, että Soini antaa itse asiassa hyvin lohduttoman kuvan siitä, miten harvassa todella kyvykkäät poliitikot ovat perussuomalaisten eduskuntaryhmässä, joka viime vaalien jytkyn seurauksena kasvoi yhdessä yössä seitsenkertaiseksi.

Yksi sentään saa Soininkin silmissä suuren arvon. Hän on Jussi Niinistö, jonka Soini näkee jo seuraajanaan perussuomalaisten johtajana. Ei kuitenkaan ihan heti, sillä Niinistö ei kiistattomasta kyvykkyydestään huolimatta ole Soinin mielestä vielä valmis vetämään puoluetta. Arviosta tulee mieleen vanheneva Urho Kekkonen, jolla pitkän presidenttikauden lopulla alkoi olla yhä suurempia vaikeuksia nähdä yhtäkään aikalaispoliitikkoa seuraajanaan, kenties nuorta Paavo Väyrystä lukuun ottamatta.

Kekkosta Soini muistuttaa myös antaessaan ymmärtää, että hän on edelleen korvaamaton puolueelleen, joka perustamisestaan lähtien on ollut tyylipuhdas yhden miehen show, ja on sitä yhä. Kun suuri osa muista on Soinia itseään lainaten ”pököpäitä”, herää tietenkin kysymys, miten hän kuvittelee onnistuvansa poimimaan joukosta seurakseen riittävän määrän ministerin mitat täyttäviä edustajia, mikäli hallituksen ovet joskus avautuvat puolueelle.

Soinin tuskaa helpottaisi, jos perussuomalaisten kannattajat ymmärtävät äänestää näiden pököpäiden tilalle pätevämpiä kansanedustajia vuoden kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Erityisen mielissään Soini taitaisi olla, jos luonnollinen poistuma kohdistuisi yksinomaan maahanmuuttovastaisuuteen keskittyvään perussuomalaisten äärisiipeen. Se jos mikä tasoittaisi sopivasti tietä seuraavaan hallitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.