Täynnä tekstiä ja tekniikkaa

Suomenlinnan kesäteatterin Liisa Ihmemaassa on laadukasta esitystaidetta ja samalla kesäisen viihdyttävä mielikuvitustarina. Varsinaista sanomaa saa kuitenkin odotella loppuvarttiin saakka.

Pohjana ovat Lewis Carrollin kirjat, mutta lainoja on muistakin tutuista fantasiasaduista kuten Ronja Ryövärintytär, Ihmemaa Oz ja hölmöläistarinat. Kaikki tämä shakespearelaiseen mystiseen tunnelmaan puettuna. Ryhmäteatterin edellisten kesien Peter Pan ja Robin Hood -sovitusten kanssa sarja huipentuu trilogiaksi.

Polveilevaa tarinaa on aikuisenkin vaikea - ehkä myös turha - yrittää seurata. Ryhmäteatteri on viisaasti kieltänyt näytelmän ”alle 7-vuotiailta, sylilapsilta, lastenrattailta ja lemmikkieläimiltä”.

Ohjaaja Juha Kukkonen on kirjoittanut tekstin huolellisesti teknisessä mielessä ja samalla saanut sen ihailtavan sujuvaksi. Näyttelijät selviävät runsaasti loppusointuista runomuotoa käyttävästä ryöpytyksestä uskomattoman hienosti, ammattitaitoisesti sanan positiivisessa merkityksessä. Millaista voisulaa esitys mahtaa olla kymmenien kertojen jälkeen elokuussa!

Toinen haaste esiintyjille on näyttämötekniikka. Kukkonen käyttää Hyvän Omantunnon linnakkeen kivimuureja neliulotteisesti. Esitys onkin silkkaa 4D-teatteria.

Eräässä kohtauksessa Liisa (upea Anna-Riikka Rajanen) putoaa kaninkoloon, katoaa maan uumeniin ja jo parin minuutin kuluttua lentää katoksen rajasta näyttämölle. Tämä on teatteri-illuusiota, jonka ratkaisua kannattaa arvuutella ystävien kanssa.

Sopivasta kulmasta katsoja huomaa, että köysien lisäksi näyttämöllä kiiltelee siimavirityksiä, joilla esineitä lennätetään käsivoimin.

Nykyisissä Suomenlinnan kesäesityksissä pistää silmään näyttämökuvan ankea harmaus. Näyttämön keskellä on valtava ruskeanharmaa kellokoneisto, jonka puhkuvat ratakset ja viisarit myös pyörivät kuin Chaplinin Nykyajassa. Tummat värisävyt perustellaan pätevästi myös tekstissä. Herttakuningatar (vahva Sirja Sauros) on syrjäyttänyt Valkoisen kuningattaren (suloinen Sonja Salminen) ja hävittänyt maailmasta värit. Oikeastaan tarinan runsaudensarvi onnistuu luomaan värit katsojan mielessä.

Niina Pasasen ja Leila Mäkysen puvut ja maskit ovat enemmän kuin viitteellisiä asusteita. Asujen pitää kestää ryömimistä ja taistelukohtauksia illasta toiseen, eikä kanin viikset tai karhun korva voi repsottaa tämän vaatimustason esityksessä. Katsomoon puvustusmateriaalit vaikuttavat tukevalta nahalta ja säämiskältä.

Huikeimpia eläinhahmoja ovat kojootista ystäväksi kehittyvä susi (Aarni Kivinen), älykäs kaalimato (Juha Suihko), Itämeren norppa (Juha Pulli) ja Irvi-kissa (Mikko Penttilä).

Jukka Hannukaisen ja Jussi Kärkkäisen säveltämät alkuperäislaulut tuovat kertomuksen kulkuun rytmiä. Parhaimmillaan tuntee seuraavansa rockoopperaa.

Liisa Ihmemaassa on henkeäsalpaava satuseikkailu, mutta toki tavoitteena on myös herätellä. ”Olen keksinyt jo kuusi mahdotonta asiaa - ennen aamiaista”, on usein toistuva repliikki.

Ihmisen tulee uskaltaa haaveilla mahdottomuuksia: ilmastonmuutoksen pysäyttämistä ja väkivallattomuutta ihmisen kesken.

Tässä lienee näytelmän heikko kohta: asia ryöpsähtää esille vasta loppulauseessa, uutena käänteenä.

Kirjoittanut: Lewis Carroll. Sovitus ja ohjaus: Juha Kukkonen. Ohjaajan assistentti: Meri-Tuuli Lönn. Lavastus: Janne Siltavuori. Puvut: Niina Pasanen. Maskeeraus: Leila Mäkynen. Rekvisiitta: Viivi Kuusimäki. Valot: Tomi Tirranen. Äänet: Jussi Kärkkäinen. Sävellykset: Jukka Hannukainen, Jussi Kärkkäinen. Taistelukoreografiat: Oula Kitti. Lennätykset: Pasi Warsell, Sanna Warsell. Rooleissa: Anna-Riikka Rajanen, Aarni Kivinen, Eino Heiskanen, Mikko Penttilä, Juha Pulli, Sirja Sauros, Juha Suihko, Sanna Warsell, Verneri Lilja, Sonja Salminen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut