Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kirja-arvio: Murhia nuoressa teollisuus-Lahdessa

Timo Sandberg on löytänyt historiallisesta Lahdesta itselleen sopivan rikospaikan. Häränsilmässä hän jatkaa nuoren teollisuuskaupungin tarkkailua siitä, mihin Vuoden johtolanka -palkinnon 2014 saanut Mustamäki lopetti.

1920-luvun lopun Lahdessa kärsitään edelleen sisällissodan epäluuloista ja turvattomuudesta, jota kieltolaki vielä kiristää. Kun teoksen alussa murhataan kaksi poliisia, syitä etsitään sekä poliittisista taustoista että pirturikollisuudesta.

Kirjan nimi tulee suppalammesta, joka sijaitsee nykyisen Lahden keskustan reunalla, silloisen Hollolan puolella. Viinamäen miehet kokoontuvat lammelle lain ulottumattomiin.

Mustamäestä tuttu etsiväkonstaapeli Otso Kekki määrätään tutkimaan murhia. Hänet jopa lähetetään Helsinkiin opiskelemaan uusia tutkintamenetelmiä.

Uusi aika on muutenkin alkanut. Saksalaiset insinöörit ilmestyvät kaupunkiin rakennuttamaan ”sähkökirkkoa” eli radiomastoja. Yläilmoista saa töitä moni työmies, joka ei pääse metallitehtaisiin valtakunnallisen työsulun vuoksi.

Yksi heistä on nuori Ismo Torni, jonka perheen avulla kirjailija kuvaa monisyisesti muuttuvaa yhteiskuntaa. Työmies osallistuu ammattiyhdistysliikkeen toimintaan, vaikka sisar Tyyne on ammuttu punaisena ja isä Augusti hukuttaa rangaistussiirtolakokemuksiaan pirtuun.

Äiti Hilda saunottaa ihmisiä säätyyn katsomatta, ja pikkusisko Eliisa käy lukemassa itsemurhayrityksen vammauttamalle naapurin pojalle.

Henkilögalleria pohjaa osin oikeisiin hahmoihin mutta on turhankin laaja. Persoonallinen paskakuski Jepulis-Penjami lienee pakollinen osa historiallista Lahtea, mutta osa hänen tempauksistaan hyppää ulos kirjan muusta tyylilajista. Toisaalta mies edustaa hyvin vanhaan takertuvaa uuden pelkoa.

Kekki elää vahvasti tavallisten lahtelaisten elämää Reunanpalstalla, jossa asuu myös hänen venäläinen rakastettunsa Vera. Suhde joutuu koetukselle, kun kaupunkiin tulee sirkuksen mukana osa naisen menneisyyttä.

Kekin tutkimusten myötä kirjailija kuvaa kiinnostavasti kasvavaa ja kipuilevaa Lahtea. Markkinoilla tapellaan ja kadut ovat kurassa, mutta arki paranee, kun luteiden valtaama puusänky korvataan kaupungissa valmistetulla rautaisella.

Ajoittain lukija pohtii, kuka kirjassa on päähenkilö: Kekki, Ismo vai nuori Lahti. Juoni etenee kuitenkin uskottavasti ja jättää lopussa jatko-osan siemenen itämään.

Kartta auttaisi muita kuin vanhoja lahtelaisia hahmottamaan paikkoja.