Miltä tuntuu vuoristorata-ajelu virtuaalimaailmassa? - toimittaja kokeili

Virtuaalilasit päässä ympärillä näkyy kaikenlaista mielenkiintoista, jota tekisi mieli kokeilla. Kai Sinervo

Kaisa Uusitalo

Helsingin Linnanmäen linnunrata näyttää ja kuulostaa samalta kuin ennenkin. Avaruusteemainen musiikki johdattelee istumaan punaisiin, hieman epämukaviin vaunuihin. Ekstrana saan päähäni virtuaalilasit.

Niiden kanssa vuoristoratamatkustaja hyppää hetkessä Lintsiltä virtuaaliselle avaruusvarikolle. Vierustoveri juttelee, mutta kun käännyn katsomaan, näenkin vain pikseleistä rakennetun alukseni reunan. Tunne on todella outo. Yritän kokeilla käsilläni virtuaalialuksessa näkyviä nappuloita, mutta käteni eivät tietenkään ole osa virtuaalimaailmaa. Toivottavasti laitteessa on riittävät turvaetäisyydet, jos käsiä tekee mieli heilutella enemmänkin ajon aikana.

Laite lähtee liikkeelle. Sukellamme vauhdilla sinisenä hehkuvasta portaalista ja lähdemme jyrkkään nousuun kaikkiin suuntiin levittyvän, loputtoman avaruusmaiseman läpi. Tuntuu todella siltä, kuin olisin videopelissä. Syvyysvaikutelma on hieno. Vaikka samassa laitteessa kanssani on myös muita, antavat virtuaalilasit vaikutelman kuin ajaisin yksin aluksellani avaruuden läpi. Vieressäni ei näytä istuvan ketään, takanani näkyy vain valtava Saturnus. Virtuaalimaailma on tarkasti tehty ja kaikkialla ympärilläni.

Virtuaalilasiavusteinen ajelu laittaa mielikuvituksen liikkeelle. Virtuaalitodellisuus antaa lähes rajattomat mahdollisuudet varioida huvipuistoelämystä - tai mitä tahansa muutakin elämystä. Kuinka huikeaa olisi, jos virtuaalilaseista näkyisikin graafisten hahmojen sijaan realistinen viidakko? Mitä jos voisin varioida työmatkaani seikkailuksi virtuaalimaailmassa?

Tavallaan virtuaalilasit myös muuttavat huvipuistokokemusta. Lasit päässä ajelulla on todella omissa maailmoissaan. Ajamme vielä toisen kierroksen, tällä kertaa ilman laseja. Huikean virtuaalimaailman jälkeen alkuperäinen vuoristorata tuntuu tylsältä. Onko efektejä vähennetty? Menikö tämä ennen lujempaa? Vierustoverilla on tälläkin kierroksella virtuaalilasit päässään. Hän kiljuu sellaisissakin kohdissa, jotka ilman laseja eivät tunnu missään.

Ajon jälkeen lasit päässään virtuaalivarikkoa tutkailevat ihmiset näyttävät huvittavilta. Lasien näkymiin uponneissa huvipuistoilijoissa tiivistyykin virtuaaliajelun ero tavalliseen vuoristorataan verrattuna. Jos ajon aikana pelottaakin, ei kaveria voi tarttua kädestä, koska kaverin kättä ei virtuaalitodellisuudessa ole. Yhteisen jännityksen sijaan jokainen on virtuaalimaailmassa yksin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 2. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 3. Kylpylähaaveista luovuttu, tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 4. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 5. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 6. Yön uutiskooste: Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 7. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 8. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 9. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla
 10. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon
 11. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 12. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 13. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 14. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 15. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.