Kommentti: Pane rohkeasti

Tuomas Haakana

"Pikkuisen mietin, että viitsinkö kertoa harrastuksesta: ajattelevatko ihmiset, että teen tätä saadakseni halpaa kaljaa", kertoo eräs harrastaja.

"Vähän kieltolain kaikuja näkyy. Ei ole edelleenkään soveliasta tehdä alkoholia kotona", sanoo toinen.

Ilkikurisia ilmeitä olen minäkin saanut kokea, kun olen kertonut panevani olueni itse. Saattaa kuitenkin paljastua, että kyseinen virnuilija on keitellyt 1990-luvun salapöntössä pontikkaa, ja vieläpä virittänyt laitteiston aina aktiivihiiliä myöten.

Kiusoittelu saattaa myös liittyä kaverin kyhäämän kaljan kamalaan muistoon. Kaikki kunnia Tokmannin ja Prisman kotiolutosastoille, mutta kovin kummoisia alkoholijuomia ei saa vajavaisilla välineillä yhdistettynä valmissiirappeihin ja kidesokeriin.

Kaikille herjaajille tiedoksi, että nyt emme puhu puuhastelusta, vaan vakavasta taiteen ja kotikemian alasta, johon sijoitetaan satasista tuhansiin ja jossa tavoitellaan herkkää humalaa ja maltaisia makuja.

Ohrapirtelön tuottaminen on tee-se-itse-ihmisen kauneimpia tapoja kohdata sisäinen kemistinsä.

Tosin mikään muukaan insinööritaidon alue ei jää harrastuksessa kokematta: vanhan pakastimen pääsee virittämään lämpökontrolloiduksi käymiskaapiksi, sisäistä matemaatikkoa taas miellyttää humalan määrän kalkulointi puhelimen sovelluksella.

Oluen paneminen kotona on myös vastaisku kaupallisuutta vastaan. Kaupan oluissa korostuvat brändit, ja niiden nauttiminen on kuin joisi eineksiä. Sen sijaan kotipanemisessa tehdään resepteistä kotiruokaa.

Paneminen on siis kuin ranskalaista keittiötä – vakavaa puuhaa. Ja vakavuus on huumorin alalajeista tärkein.

Paneminen on kuin ranskalaista keittiötä – vakavaa puuhaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.