Jopa yli puolessa hisseistä löytyy jotain vikaa - halpoja malleja korjattu kuntoon isolla rahalla

Suomessa on käytössä yli 50 000 hissiä, joiden turvallisuutta valvoo Tukes. Janne Laakkonen

Petri Koivisto

Tarkastetuista hisseistä yli puolessa on jotakin vikaa tai puutteita. Vakavia, heti käyttökieltoon johtavia ongelmia on kuitenkin vain noin kahdessa prosentissa kaikista tapauksista, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) johtava asiantuntija Antti Savola.

- Huollon asianmukaisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, hän muistuttaa.

Pieniä tai vähän isompia puutteita löytyy oikeastaan kaikesta mahdollisesta, kuten esimerkiksi hissikuilusta, korista, koneistosta ja konehuoneesta. Viaksi luetaan myös, jos huoltoa ei ole hoidettu asianmukaisesti.

Tarkastuslaitos voi vaatia taloyhtiötä korjaamaan vian. Jos korjausta ei hoideta, menee asiasta tieto Tukesille. Kyseisen kaltaisia yhteydenottoja tulee Savolan mukaan kuitenkin harvoin.

Uhkaavat ja käyttökieltoon johtavat viat liittyvät useimmiten tarraimeen, joka on hissin hätäjarru. Hissikorin alapuolella sijaitseva tarrain pysäyttää hissin, jos sen nopeus ylittää salllitun rajan.

Hälytysjärjestelmän puutteet ovat vakavimpien vikojen sarjassa toiseksi yleisimpiä.

- Näihin verrattuna muut ovat pieniä vikoja, arvioi Antti Savola.

Tämän vuoden alussa voimaan tullut hissiturvallisuuslaki määrää, että uusi hissi on tarkastettava kahden vuoden jälkeen ensimmäisen kerran ja myös siitä eteenpäin aina joka toinen vuosi.

Aikaisempien määräysten mukaan hissi tarkastettiin neljän vuoden kuluttua ensimmäisen kerran. Uusi laki mahdollistaa Savolan mukaan sen, että hissin mahdolliset viat voidaan korjata jo takuuaikana.

Maallikon ei ole aivan helppoa valvoa, onko huoltomies tehnyt hyvää työtä. Huoltokirja on hissin konehuoneessa ja sinne taas ei ole terveellistä mennä liikkuvien vetopyörien ja sähköjännitteisten osien vuoksi. Siten huoltokirjaan käsiksi pääseminen vaatii ammattilaisen apua.

Savola ei halua ottaa kantaa hissimerkkien mahdollisiin laatueroihin.

- Vikoja löytyy vähän jokaisen valmistajan hisseistä.

Päijät-Hämeen kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen muistaa takavuosilta taloyhtiöiden törmänneen ongelmiin, kun halvalla hankittu hissi ei muutaman vuoden käytön jälkeen enää toiminutkaan määräysten mukaisesti. Sitten vikoja saatiin korjata isolla rahalla.

- Tällaisia tapauksia tiedän useammankin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut