Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Muualle kannattavampaa rakentaa - Ruotsin tuulivoimarakentaminen taantuu

Ruotsin tuulivoimatuotanto ajoi jopa Tanskan ohi.

Ruotsin tuulivoimarakentaminen taantuu. Viime vuonna rakentamine väheni 11 prosentilla edellisvuoteen verrattuna, ja Ruotsin energiaviraston mukaan tänä vuonna rakentaminen vähenee entisestään.

Perussyynä on se, että naapurimaissa tuulivoima saa paljon paremmat ehdot kuin Ruotsissa.

Toissa vuonna uusia voimaloita rakennettiin Perämeren metsiin, ja Sollefteåsta tuli Ruotsin suurin tuulisähkön tuottaja.

- Markkinat ovat alamaissa. Vain kaikkein kannattavimmat kohteet rakennetaan, analyytikko Daniel Kulin kommentoi.

Onni onnettomuudessa on se, että Ruotsi on jo nyt saavuttanut tuulivoiman tuotannossa vuodeksi 203 tavoitellun tason. Ruotsin tuulisähkötuotanto ohitti jopa Tanskan tuotantomäärän, mutta Tanskan aikeet rakentaa neljä valtavaa merituulivoimala-aluetta vie Tanskan johtoon. Käytännössä kaikki Ruotsin tuottama tuulisähkö menee vientiin.

Alhainen sähkön hinta ja matalat energiatuet eivät innosta uuden rakentamiseen.

Uusikin haitta on konkretisoitumassa:

- Tuulivoimalle sopivat alueet ovat käymässä vähiin. Tuulivoimaloita on rakennettu yhä lähemmäs asutusta ja luonnonsuojelualueita. Pohjois-Ruotsissa on vielä laajalti tuulivoimalle käyviä alueita, mutta siellä on ennestään yllin kyllin omaa vesivoimatuotantoa, tuulivoima-analyytikko Bertil Persson huomauttaa.

Vasta 2020-luvulla sähkön hinnan uskotaan toipuvan. Tuolloin Ruotsi sulkee ydinvoimaloita. Kun Saksa tekee samoin, lisääntyy kysyntä.

Lähde:Sydsvenskan